Oργή για τα υψηλά μπόνους στην Barclays

Oργή για τα υψηλά μπόνους στην Barclays

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αναταραχή προκαλεί στην Barclays η αύξηση των μπόνους προς τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη, ενώ η κερδοφορία της μειώνεται. Η οργή των μετόχων για την ασύμβατη κατάσταση εν όψει της επικείμενης γενικής συνέλευσης τους οδήγησε στον «αποκεφαλισμό» του προέδρου της αρμόδιας για τις αποδοχές επιτροπής, σερ Τζον Σάδερλαντ. Στη θέση του θα τοποθετηθεί ο Κρόφορντ Τζίλις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού ομίλου. Από 1ης Μαΐου εντάσσεται στην επιτροπή σε θέση μη εκτελεστικού διευθυντή και θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου αργότερα. Οσο για τον σερ Τζον, αυτός αναμένεται να αποχωρήσει ολοκληρωτικά εντός του 2015. Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν, ειδικότερα, πως υπήρξε έντονη διαμάχη και διαπληκτισμοί μεταξύ των μετόχων της βρετανικής τράπεζας και της επιτροπής των αποδοχών, στην οποία προήδρευε ο σερ Τζον Σαδερλαντ.

Τα προ φόρων κέρδη είχαν μειωθεί σε ποσοστό 32% για το οικονομικό έτος 2013, ενώ τα μπόνους της διοίκησης αυξήθηκαν κατά 10% στα 2,4 δισ. στερλίνες (2,9 δισ. ευρώ). Από πλευράς του ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Αντονι Τζένκινς, υπερασπίστηκε την αύξηση στα μπόνους, ισχυριζόμενος ότι η τράπεζα πρέπει να φανεί ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν αναζητεί τα καλύτερα στελέχη. Υπό το σκεπτικό αυτό πρέπει να τα ανταμείβει και αναλόγως. Την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του Κρόφορντ Τζίλις στην επιτροπή αποδοχών εξέφρασε ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ομίλου Barclays, σερ Ντέιβιντ Γουόκερ. «Ο κ.Τζίλις φέρει σημαντική εμπειρία από διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου εκείνου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά έχει θητεία στον κρατικό μηχανισμό, καθώς και στη χάραξη στρατηγικής», τόνισε. Προηγουμένως ο Κρόφορντ Τζίλις είχε θητεύσει ως γενικός διευθυντής Ευρώπης στην εταιρεία συμβούλων σε διοικητικά θέματα, Bain & Company. Επιπλέον, είχε διατελέσει πρόεδρος της νομικής εταιρείας Hammonds, καθώς και της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών στο Λονδίνο. Επιπλέον, επί του παρόντος είναι μη εκτελεστικός διευθυντής στο Δ.Σ. της ασφαλιστικής Standard Life, στην οποία στο παρελθόν είχε αναλάβει την επιτροπή αποδοχών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή