Με μέτρα αντιδρά η Κίνα στην επιβράδυνση της οικονομίας της

Με μέτρα αντιδρά η Κίνα στην επιβράδυνση της οικονομίας της

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση αντίδραση των κινεζικών αρχών προκάλεσε χθες η είδηση πως επιβραδύνθηκε περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Διαψεύστηκαν μεν οι εκτιμήσεις πως η ανάπτυξη της Κίνας δεν θα υπερέβαινε το 7,3%, αλλά η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε τη δυσοίωνη εξέλιξη της περαιτέρω επιβράδυνσης στο 7,4% από το 7,7% με το οποίο αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Ετσι το 2014 αρχίζει με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2012, οπότε η δεύτερη οικονομία στον κόσμο είχε παρουσιάσει ρυθμό 7,4%.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, ανέφερε στα κρατικά ΜΜΕ ότι θα μειωθεί το ποσό που υποχρεούνται οι επαρχιακές τράπεζες να διατηρούν στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας, ενώ θα υπάρξει σειρά φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τα μέτρα ανακοινώνονται μόλις δύο εβδομάδες μετά την πρώτη κίνηση που έκανε για το τρέχον έτος η Κίνα με στόχο την τόνωση της οικονομίας της, τη μείωση της φορολογίας για τις μικρές επιχειρήσεις και την επίσπευση των επενδύσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οικονομικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη συνεχή λήψη αναπτυξιακών μέτρων ως ένδειξη πως η ηγεσία της Κίνας ανησυχεί περισσότερο από όσο παραδέχεται δημοσίως, έστω και αν έχει αποκλείσει τη χορήγηση μεγάλου πακέτου στήριξης αναλόγου εκείνου των 4 τρισ. γουάν που είχε χορηγήσει το 2008.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως τα μέτρα θα βοηθήσουν την Κίνα να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση χωρίς να ανακόψει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Ορισμένοι υποστηρίζουν, πάντως, πως είναι θέμα χρόνου να λάβει η Κίνα πιο δυναμικά μέτρα για να τονώσει την ανάπτυξη, όπως μια χαλάρωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας για τις μεγάλες τράπεζες με σκοπό την παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θέτει διαφορετικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες ανάλογα με το μέγεθος του χαρτοφυλακίου δανείων που κρατούν. Για τις μεγαλύτερες τράπεζες το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, ενώ για τις μικρότερες, επαρχιακές τράπεζες περιορίζεται στο 16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή