Οι ιαπωνικές τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις

Οι ιαπωνικές τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλότερες χορηγήσεις και πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις έχουν αποδυθεί οι ιαπωνικές τράπεζες, καθώς οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα δεν φαίνονται τόσο ελκυστικές στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιαπωνίας, «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ποσοστό 90% το 2013 είχαν περιορίσει τις επενδύσεις τους σε εγχώρια ομόλογα, και ειδικότερα σε κρατικά ομόλογα (JGB), ενώ παράλληλα έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε σχετικά ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα δάνεια». Τα σχετικά αναφέρονται στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται δύο φορές τον χρόνο και αναλύει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ιαπωνίας. Το διάστημα από τον Μάρτιο του 2013 έως σήμερα, η αναλογία των τραπεζών, οι οποίες αύξησαν τις επενδύσεις σε περισσότερο επισφαλή περιουσιακά στοιχεία έχει σταδιακά αυξηθεί. Τον Φεβρουάριο υπερέβη το 90%.

Οπερ σημαίνει πως οι ιαπωνικές τράπεζες χορηγούν πιστώσεις σε ευρύτερη γκάμα επιχειρηματικών κλάδων, δείχνοντας μεγαλύτερη προθυμία να στηρίξουν μικρομεσαίες εταιρείες, των οποίων η ανάγκη για δανεισμό βαίνει αυξανόμενη. Οι χορηγήσεις ενισχύθηκαν συνολικά 2,1% τον Μάρτιο του 2014 εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα του 2013, σηματοδοτώντας τον 29ο μήνα διαδοχικών αυξήσεων. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανέφερε ακόμη ότι ο δανεισμός ενισχύθηκε και εκτός συνόρων με τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να αυξάνουν τις χορηγήσεις τους προς την νοτιοανατολική Ασία κατά 20% την τελευταία τριετία.

Πέρυσι τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε εισήγαγε ευρύτατο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποσκοπώντας να αναζωογονήσει την οικονομία και να επιτύχει πληθωρισμό 2% σε διάστημα δωδεκαμήνου με τη μαζική διοχέτευση ρευστού στην οικονομία. Ως αποτέλεσμα, το γιεν υποχώρησε και το χρηματιστήριο ενισχύθηκε. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα ευελπιστεί ότι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων θα στρέψει τις τράπεζες της χώρας σε πιο επικίνδυνες επιλογές. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι πρότινος απλώς σώρευαν κρατικά ομόλογα, των οποίων η απόδοση σήμερα φθάνει το 0,6% -τουλάχιστον για τα δεκαετούς διάρκειας- , αν και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,3%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή