Επιστρέφουν στις επενδύσεις με ρευστότητα ρεκόρ 2 τρισ. δολ.

Επιστρέφουν στις επενδύσεις με ρευστότητα ρεκόρ 2 τρισ. δολ.

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά καλή οικονομική υγεία βρίσκονται σήμερα οι αμερικανικοί κολοσσοί. Κι αυτό το μαρτυρά η ρευστότητά τους στα επίπεδα ρεκόρ των 2 τρισ. δολαρίων, η οποία είναι ίση με το ΑΕΠ της Ρωσίας.

Αυτή η ρευστότητα τους δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο να προβαίνουν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Λόγου χάριν, η Αpple παρουσίασε χθες τα τριμηνιαία της αποτελέσματα και στο πλαίσιο αυτό καταδεικνύεται ότι πρώτη φορά μετά το 2006 περιορίζει τα διαθέσιμά της σε ρευστό, ώστε να αυξήσει το μέρισμά της και να υλοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 30 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο έτερος κολοσσός της General Electric σχεδιάζει να αντλήσει πόρους από τη ρευστότητα των 57 δισ. δολαρίων, που έχει εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να αποκτήσει τη γαλλική ανταγωνίστριά του Alstom.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αποστέλλουν ενθαρρυντικά μηνύματα στους επενδυτές, οι οποίοι πίεζαν τις εταιρείες να τους αποδώσουν υψηλότερα μερίσματα. Εξίσου θετικά είναι τα μηνύματα και προς τους οικονομολόγους, οι οποίοι θεωρούν τον όγκο του σωρευμένου ρευστού ως χαμένη ευκαιρία, εφόσον θα μπορούσε να μετασχηματισθεί σε επενδύσεις για την αγορά εξοπλισμού, για νέες εγκαταστάσεις και νέες δραστηριότητες, οι οποίοι συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συγκεντρώνονται για την κατάρτιση του αμερικανικού δείκτη Russel 3000 Index, το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος οι συμμετέχουσες 2.300 εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου συγκέντρωσαν ρευστό 2,02 τρισ. δολ. Το ποσόν αυξήθηκε σχεδόν 13% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και το τέταρτο του 2013 εν συγκρίσει με καθένα από τα αντίστοιχα διαστήματα προ ενός έτους. «Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διαθέσιμο κεφάλαιο για εξαγορές, επαναγορές μετοχών και αύξηση μερισμάτων», επισημαίνουν αναλυτές.

Αργή ανάπτυξη

Ορισμένοι επενδυτές, όπως ο Φρέντερικ Νίκσον του επενδυτικού οίκου D.A. Davidson & Co. αποδίδουν ευθύνες στην πρακτική των εταιρειών να αποστερούν την πραγματική οικονομία από το αναγκαίο κεφάλαιο.

Η πρακτική αυτή οδηγεί σε βραδεία ανάπτυξη και σε ανεργία, η οποία παραμένει σε επίπεδα άνω του 6% στις ΗΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια. Κατά το παρελθόν έτος οι κεφαλαιακές δαπάνες σε έργα υποδομής, σε εξοπλισμό και στο πεδίο της πνευματικής ιδιοκτησίας από όλες τις επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν 3,9% στα 2,05 τρισ. δολάρια, ρυθμός, ο οποίος είναι και o βραδύτερος της τελευταίας τριετίας. Τα στοιχεία δόθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

«Η απροθυμία να επενδύσουν οι εταιρείες αποτελεί έναν μόνον από τους λόγους για την αργή ανάπτυξη της απασχόλησης στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο», παρατηρεί ο κ. Ντίσκον. «Η δραστηριότητα, που παρατηρείται τώρα, ίσως κινητοποιήσει τον μηχανισμό, χωρίς να επαρκεί, όμως. Οι εταιρείες έχουν λίγο περισσότερη διάθεση να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους τους από ό,τι στο παρελθόν, αλλά δεν δείχνουν πρόθυμοι να "πατήσουν τέρμα γκάζι", μιλώντας με όρους κεφαλαιακών δαπανών».

Η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να αναπτυχθεί 2,7% το 2014, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, έναντι του 1,9% πέρυσι και του 2,9% στην πενταετία πριν από την κρίση. Ο δείκτης της ανεργίας διατηρήθηκε σταθερά στο 6,7% τον Μάρτιο, αλλά ο δείκτης των βασικών μεγεθών του Conference Board είχε άνοδο, υποδηλώνοντας ανάκαμψη.

Οργή επενδυτών για τα μικρά μερίσματα

Ο όμιλος με τη μεγαλύτερη ρευστότητα εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι η Apple. Εξ ου και έχει προκαλέσει την οργή των ακτιβιστών επενδυτών, Καρλ Αϊκάν και Ντέιβιντ Αϊνχορν, οι οποίοι επιδιώκουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Την Πέμπτη η Apple ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών 30 δισ. δολαρίων, αυξάνοντας το συνολικό πρόγραμμα στα 90 δισ. δολάρια, ενώ το μέρισμα θα ανέλθει κατά 8%. «Εξετάζουμε πολύ σοβαρά το πώς και και το πόσο θα επιστρέψουμε στους μετόχους μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, οι εταιρείες πρέπει να αποδίδουν στο κράτος το 35% των κερδών τους σε παγκόσμια κλίμακα. Εξασφαλίζουν φοροελαφρύνσεις στις πληρωμές προς ξένες κυβερνήσεις, καθώς και στα κέρδη, τα οποία προέρχονται από ξένες δραστηριότητες και δεν επαναπατρίζονται.

Εξαγορές

Η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων επιταχύνεται στην Ευρώπη χάρις στις ενδείξεις πως η οικονομία βελτιώνεται. Οι κλάδοι παροχής υπηρεσιών και μεταποίησης παρουσίασαν καλύτερη επίδοση από την αναμενόμενη στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν τριετίας.

Πάντως, ακόμα κι αν οι επιχειρήσεις αυξήσουν τις δαπάνες, θα απομείνει και πάλι μεγάλη ποσότητα ρευστού για τους μετόχους. «Τα μερίσματα θα πρέπει να είναι υψηλότερα», παρατηρεί ο Τζακ Αμπλιν, διαχειριστής κεφαλαίων της BMO Private Βank στο Σικάγο.

«Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται φειδωλές, δεδομένων των εσόδων τους». Αξίζει να αναφερθεί πως τα μερίσματα ως ποσοστό επί του συνολικού ρευστού φθάνει σχεδόν στο 4% το διάστημα των τελευταίων 16 τριμήνων. Το πιο παχυλό μέρισμα σε αναλογία 5,6% δόθηκε στις αρχές του 2013, κυρίως για να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση, η οποία επίκειτο, και όχι από ξαφνική επίδειξη γενναιοδωρίας. Σύμφωνα με τον δείκτη Russel 3000 Index, η αναλογία του μερίσματος έχει υποχωρήσει στο 1,9% το τελευταίο 12μηνο έναντι του 2,3% στα τέλη του 2012 για φορολογικούς λόγους, ενώ το επόμενο 12μηνο προβλέπεται στο 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή