Επιχειρηματίες κατά Μέρκελ, λόγω μείωσης ορίων συνταξιοδότησης

Επιχειρηματίες κατά Μέρκελ, λόγω μείωσης ορίων συνταξιοδότησης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Γερμανία απαιτεί από τους εταίρους της στην περιφέρεια της Ευρωζώνης να εργάζονται επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για πολύ λιγότερα χρήματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών υπό την καγκελάριο Μέρκελ σχεδιάζει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και την πλέον γηράσκουσα χώρα της. Η πρόθεσή της αυτή δεν προκαλεί, όμως, μόνον δυσφορία στις χώρες των Μνημονίων και της λιτότητας αλλά και έντονο προβληματισμό στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαιτέρως στις μικρές επιχειρήσεις.

Πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να επιτρέψει σε μερίδα των εργαζομένων να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη στα 63, υπό τον όρο ότι έχουν εργασθεί επί 45 χρόνια χωρίς να έχουν λάβει επίδομα ανεργίας παρά μόνον για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλές από τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, όμως, απασχολούν προσωπικό που σε μεγάλο ποσοστό του προσεγγίζει αυτά τα ηλικιακά όρια και έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να συνταξιοδοτηθεί το καλοκαίρι μόλις τεθεί σε ισχύ ο σχετικός νόμος. Στην περίπτωση αυτή, ορισμένες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν το προσωπικό τους, καθώς στη Γερμανία καταγράφεται ήδη έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Το πρόβλημα αυτό επικαλείται ήδη μία στις τρεις γερμανικές επιχειρήσεις.

Μη αναγκαία κίνηση

Σύμφωνα, άλλωστε, με τους οικονομολόγους, η μεταρρύθμιση αυτή είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ο πληθυσμός της γηράσκει. Η Γερμανία έχει τον χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ε.Ε. και εμφανίζει διαρκή αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Στοιχεία του 2012 φέρουν το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται ακόμη σε ηλικία 60 ώς 64 ετών να έχει αυξηθεί περίπου στο 50% ενώ μόλις 10 χρόνια πριν ήταν μόλις 25%. Οπως επισημαίνει ο Χανς Πέτερ Βολζάιφερ, επικεφαλής της ZDH, γερμανικής συνομοσπονδίας εταιρειών με μεγάλη εξειδίκευση, οι μισές από τις επιχειρήσεις μέλη του προσλαμβάνουν υπαλλήλους μεγαλύτερης ηλικίας για να εξασφαλίσουν εξειδικευμένο προσωπικό. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Μίχαελ Χούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, που τονίζει πως ώς τώρα οι γερμανικές επιχειρήσεις επιστράτευαν μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους για να αντιπαρέρχονται την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, ο Λουτζ Γκέμπελ, επικεφαλής της εταιρείας Henelhausen που ειδικεύεται στην εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων ενέργειας με βάση το ντίζελ και το φυσικό αέριο, αναφέρει πως περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους του θα συνταξιοδοτηθούν στα 63 και έτσι θα χάσει εκείνους που θεωρεί πιο πολύτιμους από όλους. Οταν εφαρμοσθεί, το μέτρο εκτιμάται πως θα κοστίζει αρχικά 1,9 δισ. ευρώ ετησίως που θα αυξηθούν στα 3,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει πως οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στη μεταρρύθμιση θα είναι περίπου 200.000 άτομα, αλλά εκτιμά πως το 25% του συνόλου θα συνταξιοδοτηθεί μετά τα 63 έτη αδιαφορώντας για τις δυνατότητες που του προσφέρει η νέα νομοθεσία. Οι αντιρρήσεις για το επίμαχο μέτρο δεν εξαντλούνται, πάντως, στους εργοδότες. Ενστάσεις έχουν προβάλει οικονομολόγοι, επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και εργατικά συνδικάτα, με το επιχείρημα πως η μεταρρύθμιση θα δυσχεράνει καθοριστικά τη μελλοντική χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή