Διεθνής κίνδυνος αποπληθωρισμού

Διεθνής κίνδυνος αποπληθωρισμού

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξανόμενο κίνδυνο αποπληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο διαβλέπει ο Αλμπερτ Εντουαρντς, αναλυτής της Societe Generale, που, έχοντας επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλείται τώρα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας ως σαφή ένδειξη. Την ίδια στιγμή κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ευρωζώνη για την «παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», όπως διατυπώνει το πρόβλημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ανησυχία για την υποχώρηση των τιμών εκφράζει η Τζάνετ Γέλεν (φωτ.), πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve.

Σύμφωνα με τον Αλμπερτ Εντουαρντς, η επιβράδυνση του κινεζικού ΑΕΠ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εξώθησε τις τιμές καταναλωτή πλησιέστερα στην υποχώρηση και τον αποπληθωρισμό. Οπως επισημαίνει, η εμφάνιση αποπληθωρισμού στην Κίνα εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους καθώς «μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση του γουάν και να προκαλέσει αποπληθωρισμό στη Δύση». Μια υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου θα καταστήσει τα κινεζικά προϊόντα φθηνότερα από τα αμερικανικά και θα προκαλέσει αύξηση των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί παραγωγοί ενδέχεται να μειώσουν τις τιμές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί έναντι των Κινέζων και θα εγκαινιασθεί ο κύκλος του αποπληθωρισμού.

Εξάλλου, ο προβληματισμός που εκφράζει η Τζάνετ Γέλεν, ως προς το πόσο επιτυγχάνουν στην ανίχνευση του πληθωρισμού τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες, υποκρύπτει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο υποχώρησης των τιμών. Σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα, η Γέλεν τόνισε πως η Fed «παρακολουθεί προσεκτικά» για να διαπιστώσει κατά πόσον κινείται ανοδικά ο δείκτης του πληθωρισμού όπως προβλέπει -και ευελπιστεί η τράπεζα- για τα επόμενα χρόνια. Πρότεινε, μάλιστα, περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του δολαρίου στο μηδέν. Στόχος της, να αποφύγει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μια επανάληψη του στασιμοπληθωρισμού που έπληξε την οικονομία της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990, όταν υποχωρούσαν οι τιμές και οι αποδοχές των εργαζομένων ενώ η οικονομία παρέμενε στάσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή