Υπόσχονται απεξάρτηση από ρωσικό αέριο οι ΗΠΑ

Υπόσχονται απεξάρτηση από ρωσικό αέριο οι ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να μπορέσει η Ουκρανία να διατηρήσει σε λειτουργία τις βιομηχανίες της τον επόμενο χειμώνα, πρέπει να αποθηκεύσει όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί. Οι υποσχέσεις των ΗΠΑ για βοήθεια ωχριούν μπροστά στις ανάγκες της χώρας. Ο λόγος, για την υπόσχεση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, πως θα προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο ώστε «να μην μπορεί πλέον η Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο». Κι αυτό, γιατί το μισό φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί η Ουκρανία το εισάγει από τη Ρωσία, ενώ διέρχεται από το έδαφός της το 50% ώς 60% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων, με αδιευκρίνιστο το ποιο τμήμα της θα διοχετευθεί στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο έδαφός της και στην αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας. Για να εκσυγχρονισθεί η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας και να κατακτήσει το Κίεβο ενεργειακή αυτάρκεια, θα χρειαστούν 16 χρόνια και επενδύσεις ύψους 170 δισ. ευρώ, ποσό δυσβάστακτο για το ουκρανικό ΑΕΠ, όπως ανέφερε σε σχετική έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Από τα 50 εκατ. δολάρια που υποσχέθηκε ο κ. Μπάιντεν, τα 11,4 εκατ. προορίζονται για τη χρηματοδότηση των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου. Ακόμη κι αν τα υπόλοιπα 38,6 εκατ. δολάρια χρησιμοποιηθούν μέχρι το τελευταίο σεντ για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων της χώρας, θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,7% των οφειλών του Κιέβου για φυσικό αέριο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι να διακοπούν οι φορτώσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς το Κίεβο δεν έχει αποπληρώσει το χρέος του στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε την Ουκρανία πως θα πρέπει να προπληρώσει όσο φυσικό αέριο θέλει να εισαγάγει, εκτός κι αν αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων. Ο κ. Μπάιντεν προσφέρθηκε, άλλωστε, να διασφαλίσει στην Ουκρανία τεχνική βοήθεια ώστε να διευκολυνθεί για να διασφαλίσει φυσικό αέριο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αναπτύξει τα δικά της αποθέματα και να επιταχύνει την εξαγωγή φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προτίθενται να στείλουν εμπειρογνώμονες και συμβούλους επί θεμάτων διατήρησης της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή