Σκληρά κριτήρια στα stress tests για 124 τράπεζες της Ευρωζώνης

Σκληρά κριτήρια στα stress tests για 124 τράπεζες της Ευρωζώνης

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σενάρια καταστροφής όπως μια κρίση στις αγορές συναλλάγματος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μια παγκόσμια αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων και μια διετή ύφεση στην Ευρώπη θα δοκιμαστούν οι κεφαλαιακές αντοχές σε «δείγμα» 124 τραπεζών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Απώτερος στόχος του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είναι η επιτυχία των stress tests για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι λίαν αυστηρά ώστε αυτή τη φορά ο χρηματοπιστωτικός κλάδος να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος διά παν ενδεχόμενο.

Τα προηγούμενα stress tests, το 2010 και το 2011, είχαν καταδικαστεί σε πλήρη αποτυχία, διότι τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα χαλαρά, με αποτέλεσμα να εκτεθούν ανεπανόρθωτα οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Οι λεπτομέρειες των τεστ κοπώσεως, στο πλαίσιο των οποίων προβάλλεται μια σειρά υποθετικών σεναρίων για την επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές και στην πραγματική οικονομία, πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) σε συντονισμό με την ΕΚΤ. Μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ για να προχωρήσουν οι κεφαλαιακά αδύναμες τράπεζες στην άντληση νέων κεφαλαίων. Από τον Νοέμβριο, επίσης, η ΕΚΤ αναλαμβάνει επίσημα την εποπτεία των 130 τραπεζών στην Ευρωζώνη, από την BNP Paribas στη Γαλλία μέχρι την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα. Εξ ου και ο κ. Ντράγκι έχει δεσμευτεί προσωπικά για την επιτυχία των stress tests. Η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και κατ’ επέκταση της φερεγγυότητας των τραπεζών της Ευρωζώνης συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση μιας επί του παρόντος αναιμικής ανάπτυξης στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου.

Το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε στις 25 Απριλίου ότι οι επιπτώσεις από μια κρίση μεγάλης κλίμακας θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μέχρι το 2016. Αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το 2016, προβλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2014 και 2% για το 2015. Εάν, ως εκ τούτου, επιβεβαιωθούν τα σενάρια καταστροφής που ενσωματώνονται στα φετινά τεστ κοπώσεως, τότε η Ευρωζώνη θα παγιδευτεί σε διετή ύφεση και ασθενή ανάπτυξη το επόμενο έτος. Αναφερόμενος στα τεστ κοπώσεως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε χθες από τη Φρανκφούρτη πως «η απότομη αύξηση των αποδόσεων στις διεθνείς αγορές ομολόγων, έπειτα από μια αιφνίδια αναθεώρηση του επενδυτικού κινδύνου, είναι προς το παρόν ο βασικός κίνδυνος στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συστήματος της Ευρωζώνης». Τα σενάρια της ΕΒΑ βασίζονται σε μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων όπως η υποβάθμιση οικονομιών που επλήγησαν από την ύφεση, η καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων και αποκατάστασης των τραπεζικών ισολογισμών.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αναλάβουν την ανακεφαλαιοποίηση εγχώριων τραπεζών με συσσωρευμένα επισφαλή δάνεια. Παράλληλα, αρκετές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στα ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, με αποτέλεσμα αυτός ο γόρδιος δεσμός να προκαλεί καταστροφικές αλυσιδωτές αντιδράσεις.

O κ. Ντράγκι δεν «βλέπει» αποπληθωρισμό

Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που θα επιμείνει αλλά και η προοπτική εφαρμογής μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης είναι μακρινή φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. O κ. Ντράγκι δεν διαβλέπει το σενάριο του αποπληθωρισμού στον ορίζοντα, τονίζει το Reuters. Πρόσφατα είχε δηλώσει αποφασισμένος να λάβει δραστικά και αντισυμβατικά μέτρα για να αποκρούσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, πολλά ερωτήματα για την πορεία των τιμών και τη στάση του κ. Ντράγκι θα απαντηθούν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αυτή την Πέμπτη. Αναλυτές εκτιμούν πως θα κυμανθεί ανάμεσα στο 0,7% και 0,9% από το 0,5% του Μαρτίου, με τις τιμές να ενισχύονται λόγω Πάσχα. Πάντως, ο Κριστιάν Νουαγιέ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, δήλωσε ότι το ισχυρό ευρώ διαδραματίζει αντιπληθωριστικό ρόλο και ο χαμηλός πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που θα επιμείνει για αρκετό καιρό ακόμη. Χθες το ευρώ αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, φθάνοντας τα 1,3880 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή