Καμπανάκι ΟΟΣΑ προς Γερμανία για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Καμπανάκι ΟΟΣΑ προς Γερμανία για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κρούει για τη Γερμανία ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί άμεσα, θέτοντας προθεσμία έως τον Ιούνιο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συμπεριληφθεί η χώρα στον σχετικό κατάλογο των χωρών υψηλού κινδύνου. Σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, αναφέρει ότι: κατά τον διεθνή οργανισμό, η υφιστάμενη νομοθεσία στη Γερμανία είναι πολύ χαλαρή, αν σκεφθεί κανείς ότι οι προβλεπόμενες ποινές για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι πολύ ελαφρές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ο ΟΟΣΑ πως η χώρα έχει προθεσμία έως τον Ιούνιο για να βελτιώσει το πλαίσιο. Τα σχετικά ανέφερε σε επείγουσα επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αποδέκτη τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Από μέρους του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη ή το περιεχόμενο της επιστολής. Εντούτοις, επιβεβαίωσε πως όντως ο ΟΟΣΑ έχει διατυπώσει αίτημα για ανάληψη δράσης από τη γερμανική κυβέρνηση και ότι το υπουργείο Οικονομικών επικοινώνησε με άλλα υπουργεία, ούτως ώστε να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Ο ΟΟΣΑ, επίσης, ζητεί από το Βερολίνο να εντείνει τις πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο της πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας. «Εάν η Γερμανία δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος, τότε θα εφαρμοστεί στην περίπτωσή της η διαδικασία, η οποία καταλήγει στο να συμπεριληφθεί η εκάστοτε χώρα στον κατάλογο όσων παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κατάλογος απαρτίζεται από τις χώρες οι οποίες έχουν ήδη φαινόμενα με ξέπλυμα χρήματος ή ένα καθεστώς που διευκολύνει την εκδήλωση του φαινομένου. Επίσης, δεν πληρούν τις 40 προδιαγραφές τις οποίες έχει θέσει ο ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός, επιπλέον, διαπιστώνει πως στη Γερμανία όσοι άνθρωποι ξεπλένουν χρήμα δεν αντιμετωπίζουν καμία νομική κύρωση, ενώ οι χρηματικές ποινές που επισύρει αυτή η πράξη, είναι πολύ χαμηλές.

Η Γερμανία δεν είναι η μοναδική από τις πλούσιες χώρες που δείχνει πλημμελή κινητοποίηση για την εγκληματική δραστηριότητα του ξεπλύματος. Σε έκθεσή του ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Global Finαncial Integrity εκτιμά πως, συνεπεία του ξεπλύματος, οι παράνομες χρηματικές εκροές από τις αναπτυσσόμενες χώρες ανήλθαν σε 5,8 τρισ. δολάρια από το 2001 έως το 2010. Αυτό μεταφράζεται σε σοβαρότατες απώλειες για τις εν λόγω φτωχές χώρες, οι οποίες πλήττονται ούτως ή άλλως από τη μείωση στην επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια και τις δωρεές. Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου δεν έχουν κατορθώσει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την παρεμπόδιση του ξεπλύματος χρήματος, τη δωροδοκία από τις πολυεθνικές, την ανάκτηση κλαπέντων περιουσιακών στοιχείων και τη φοροδιαφυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή