Εμπάργκο της κινεζικής κυβέρνησης στους σέρβερ της αμερικανικής ΙΒΜ

Εμπάργκο της κινεζικής κυβέρνησης στους σέρβερ της αμερικανικής ΙΒΜ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Κίνας και ΗΠΑ στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, η οποία ξεκίνησε πέρυσι με αφορμή τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της CIA, Eντουαρντ Σνόουντεν, για παρακολουθήσεις των εταίρων της Ουάσιγκτον. Τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία αυτή είναι η εντολή στις κινεζικές τράπεζες να μη χρησιμοποιούν τους σέρβερ της αμερικανικής ΙΒΜ και να τους αντικαταστήσουν με κινεζικούς. Η κυβέρνηση της Κίνας θέτει υπό εξέταση τη μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από την ΙΒΜ για να διαπιστώσει, εάν αυτό εναρμονίζεται με το πλαίσιο χρηματοπιστωτικής ασφάλειας της χώρας. Ανάλογη εντολή δόθηκε προ ημερών για τη μη ανανέωση του λειτουργικού προγράμματος Windows XP από το νεότερο Windows 8.

Ασφάλεια

Την προηγούμενη εβδομάδα, εν τω μεταξύ, αμερικανικές εισαγγελικές αρχές κατηγόρησαν πέντε Κινέζους αξιωματικούς για χάκινγκ, καθώς φέρεται να παραβίασαν υπολογιστές αμερικανικών εταιρειών και να υπέκλεψαν μυστικά. Οι δε παλαιότερες αποκαλύψεις του κ. Σνόουντεν για πρόγραμμα κατασκοπείας εκ μέρους των ΗΠΑ έχουν ήδη επηρεάσει δυσμενώς τις πωλήσεις προϊόντων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στην Κίνα. Επιπλέον, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη λειτουργία ξένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και έδωσε εντολή σε κρατικές υπηρεσίες να παύσουν τις σχέσεις τους με αμερικανικές εταιρείες συμβούλων.

Η ΙΒΜ εμφανίζεται να μη γνωρίζει τα περί επίσημης αλλαγής στη στάση της Κίνας. «Η ΙΒΜ δεν είναι ενήμερη για αλλαγή πολιτικής κατά της χρήσης των σέρβερ της από το τραπεζικό σύστημα» δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Τζεφ Κρος. «Η ΙΒΜ είναι αξιόπιστη συνεργάτρια της Κίνας επί 30 χρόνια και πλέον». Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, τα ζητήματα ασφάλειας για ένα κράτος υπερσκελίζουν τα πάντα. Συν τοις άλλοις, «η Κίνα πλέον σήμερα δεν έχει ανάγκη τις αμερικανικές εταιρείες, όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες», επισημαίνει ο Ντάνκαν Κλαρκ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων υψηλής τεχνολογίας BDA China.

Σημειωτέον πως μετά τις σαρωτικές αποκαλύψεις του κ. Σνόουντεν πέρυσι τον Ιούνιο οι πωλήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας των αμερικανικών ομίλων στην Κίνα δέχονται ισχυρές πιέσεις. Λόγου χάριν, η προοπτική να απαγορευθεί η λειτουργία ξένων εταιρειών στο έδαφος της Κίνας λόγω ζητημάτων ασφαλείας θα απειλήσει κολοσσούς όπως η Microsoft, η οποία είναι και η μεγαλύτερη κατασκευάστρια προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο. Κατά την εταιρεία ερευνών αγοράς Forrester Research, οι δαπάνες για τα προϊόντα πληροφορικής στην Κίνα εφέτος θα αυξηθούν κατά 11% στα 125 δισ. δολάρια.

Προ ημερών η Microsoft δεν έκρυψε την έκπληξή της, τουλάχιστον δημοσίως, όταν έμαθε πως η κινεζική κυβέρνηση απέκλεισε το νέο της λειτουργικό σύστημα Windows 8 από το πρόγραμμα προμηθειών για αντικατάσταση παλαιότερων λειτουργικών συστημάτων. «Το Πεκίνο βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, δεδομένων των αποκαλύψεων Σνόουντεν» προσθέτει ο κ. Κλαρκ. «Εάν τους δοθεί μία αφορμή, τότε με πολύ επιθετικό τρόπο θα προωθήσουν άμεσα τα εγχώρια εμπορικά σήματα στην υψηλή τεχνολογία». Η κίνηση με την αντικατάσταση των σέρβερ της ΙΒΜ στις τράπεζες από εγχώριους αποτελεί το τελευταίο κτύπημα προς τον αμερικανικό κολοσσό. Οι εκτιμήσεις φέρουν τις δαπάνες για τεχνολογία των σέρβερ στην Κίνα να αυξάνονται 8,4% σε ετήσια βάση έως το 2017, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός διεθνώς θα φθάνει μόλις το 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC. Tέλος, αναφέρεται ότι τα έσοδα α΄ τριμήνου της ΙΒΜ στην Κίνα μειώθηκαν 20% μετά το -23% το δ΄ τρίμηνο του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή