Αναλαμβάνουν πέντε διεθνείς τράπεζες το πενταετές ομόλογο της Κύπρου

Αναλαμβάνουν πέντε διεθνείς τράπεζες το πενταετές ομόλογο της Κύπρου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση συμφώνησε με πέντε διεθνείς τράπεζες να αναλάβουν τη διαπραγμάτευση του κυπριακού ομολόγου αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε επάνοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για τις τράπεζες Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, UBS Investment Bank και VTB Capital. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι εάν πετύχει το εγχείρημα, τότε θα επιβεβαιωθεί ότι η Κύπρος έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.

«Ισως το πιο σημαντικό είναι ότι ο εξωτερικός δανεισμός θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας μας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμα στο δημόσιο τομέα για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.

«Δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν ξανά οι ιδιώτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με νέους φόρους, όπως κατ' επανάληψη έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου (λήξης 2020) υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,827%, από 4,948% που ήταν την Πέμπτη.

Έτσι, το περιθώριο από το 10ετές γερμανικό ομόλογο, που αποτελεί σημείο αναφοράς, μειώθηκε στο 3,45%.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους κυπριακού ομολόγου μετά την περασμένη Πέμπτη. Η τελευταία φορά που η απόδοση υποχώρησε κάτω από το όριο του 5% ήταν στις 10 Απριλίου όταν βρέθηκε στο 4,98%.

Η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 14 Ιουνίου του 2012, αγγίζοντας το 16,46% για να αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή