Πολυεθνικές στο στόχαστρο της Κομισιόν

Πολυεθνικές στο στόχαστρο της Κομισιόν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού τίθενται μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως η Apple, η Starbucks και η Fiat μεταξύ άλλων, λόγω των φορολογικών συμφωνιών τους με χώρες της Ε.Ε., οι οποίες ενδεχομένως να εκμεταλλεύονται νομοθετικά κενά και να παραβιάζουν τα ισχύοντα για τις επιδοτήσεις. Ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε πως οι προκαταρκτικές έρευνες από την Κομισιόν έχουν εντοπίσει παρατυπίες. Ωστόσο, πρόσθεσε πως τόσο οι εταιρείες –Apple, Starbucks και Fiat– όσο και οι αντίστοιχες χώρες, Ιρλανδία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν. «Οταν επιβάλλονται προϋπολογισμοί λιτότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ζητείται από τους πολίτες να κάνουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι μεγάλες πολυεθνικές να μην καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους», επισήμανε ο Χοακίν Αλμούνια.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της αμερικανικής Apple, η οποία είχε τεθεί προσφάτως και στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για ενδεχόμενη φοροαποφυγή επί των υπεράκτιων κερδών της, έχει υπάρξει συμφωνία στην Ιρλανδία. Εκεί βρίσκεται και η έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του αμερικανικού κολοσσού.

Αν και ο γενικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στη χώρα ανέρχεται στο 12%, η Apple εξασφάλισε μόλις 2%. «Η Αpple δεν τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης, φορολογείται όπως κάθε άλλη διεθνής εταιρεία στην Ιρλανδία και πληρώνει κάθε ευρώ κάθε φόρου, ο οποίος της αναλογεί», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Από την πλευρά της η Starbucks συνήψε ειδική συμφωνία με τις ολλανδικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας μπορούσε να μεταφέρει έσοδα από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της στην ολλανδική θυγατρική της. Η δε Fiat φέρεται να έχει συνάψει φορολογική συμφωνία στο Λουξεμβούργο, όπου και η έδρα του χρηματοδοτικού της βραχίονα Fiat Finance and Trade. Υπενθυμίζεται πως κατά μέσον όρο ο φορολογικός συντελεστής στα εταιρικά κέρδη για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι το 24%. Οπως διευκρίνισε ο Χοακίν Αλμούνια, οι προκαταρκτικές έρευνες στις προαναφερθείσες εταιρείες εντάσσονται σε ευρύτερο σχεδιασμό για την εξέταση των φορολογικών καθεστώτων σε χώρες της Ε.Ε. και για την επιθετική πολιτική των πολυεθνικών, «η οποία κατατρώγει τη φορολογική βάση πολλών κρατών».

Κυνήγι εσόδων

Η μεγάλη κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από το φορολογικό καθεστώς των πολυεθνικών ομίλων αποσκοπεί στο να αποσπάσει περισσότερα φορολογικά έσοδα από αυτούς, επισημαίνει η εφημερίδα The Wall Street Journal. Υπό αμφισβήτηση τίθενται νόμιμες φορολογικές δομές σε χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε εταιρείες να φορολογούνται λιγότερο. Η στόχευση από την Κομισιόν και τις επιμέρους χώρες αφορά ειδικά μεγάλους αμερικανικούς ομίλους υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θεωρείται πως δεν φορολογούνται επαρκώς, και παρατηρείται σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας για την Ευρώπη, προσθέτει η εφημερίδα WSJ. Αναφέρει χαρακτηριστικά τη Γαλλία, η οποία διεξάγει έρευνες για τις Apple, Google και Facebook, ισχυριζόμενη πως της οφείλουν περισσότερους φόρους από όσους καταβάλλουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τον Μάρτιο οι οικονομικές υπηρεσίες της χώρας απέστειλαν στην Google έγγραφο, με το οποίο διεκδικούν 1 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα από την περίοδο 2000-2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή