Ουκρανία: Στις 27 Ιουνίου η υπογραφή του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε.

Ουκρανία: Στις 27 Ιουνίου η υπογραφή του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι θα στείλει τον νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα για να παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο στους ευρωπαίους υπουργούς.

«Θα υπογράψω (το οικονομικό σκέλος) και θα δώσω τέλος στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Ο ουκρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού παρουσίασε τον νέο υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν στους δημοσιογράφους.

Ο Κλίμκιν σχολίασε από την πλευρά του: «Οι προτεραιότητές μας είναι προφανείς: το ειρηνευτικό σχέδιο και η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ είχε υπογράψει το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας αυτής στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου. Το σκέλος αυτό αναγνώριζε, μεταξύ άλλων, «τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού να ζει σε μια χώρα που θα βασίζεται σε αξίες, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου».

Το Κίεβο είχε αναβάλει την υπογραφή του οικονομικού σκέλος της συμφωνίας γιατί προέβλεπε την άρση των δασμών που είχαν στόχο να προστατεύσουν από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό τη γεωργία και τη χαλυβουργία της ανατολικής Ουκρανίας.

Η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφέρει σε άρθρο της ότι ο Ποροσένκο σκόπευε να καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας έως ότου η Ουκρανία καταφέρει να ξεπεράσει την ύφεση και μέχρι να διευθετηθεί η κρίση με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή