ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατέρρευσε η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας

katerreyse-i-tetarti-megalyteri-trapeza-tis-voylgarias-2030501

Η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας ανέλαβε τον έλεγχο της Corpbank, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας η οποία έπεσε θύμα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων και έμεινε χωρίς ρευστό το πρωί της Παρασκευής.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βουλγαρίας απηύθυνε  έκκληση στους καταθέτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερος πανικός που θα μπορούσε να θέσε σε κίνδυνο την γενικότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βουλγαρίας κ. Ιβάν Ισκροφ διευκρίνισε ότι η ΤτΒ ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο της Corpbank για διάστημα τριών μηνών, ότι απομάκρυνε τη διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο, αλλά επέμεινε ότι η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει. Ο κ. Ισκροφ απηύθυνε έκκληση στους καταθέτες “να μην γκρεμίσουμε μόνοι μας το σπίτι μας” και υποστήριξε ότι η μαζική απόσυρση καταθέσεων προκλήθηκε από αρνητικά δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με έναν από τους βασικούς μετόχους της Corpbank. Η κεντρική τράπεζα επενέβη αφότου η διοίκηση της Corpbank την πληροφόρησε την Παρασκευή το πρωί ότι έχει σταματήσει όλες τις πληρωμές και όλες τις συναλλαγές επειδή έχει ξεμείνει από ρευστό.”Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για τις τράπεζες. Ας μην γκρεμίσουμε μόνοι μας το σπίτι μας χωρίς λόγο”, δήλωσε χθες ο κ. Ισκροφ.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Corpbank περιοριζόμενος να προσθέσει ότι “η Corpbank δεν έχει χρεοκοπήσει. Αντιδράσαμε γρήγορα προκειμένου ν' αποφύγουμε την χρεοκοπία”. Η κεντρική τράπεζα θα διεξάγει έλεγχο στα βιβλία της Corpbank και θα επικοινωνήσει με τους μετόχους προκειμένου να υπολογίσει πόσα χρήματα θ' απαιτηθούν για την στήριξη της Corpbank. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα για τις υπόλοιπες τράπεζες της Βουλγαρίας επειδή το τραπεζικό σύστημα “δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένο”.

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε  ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την κεντρική τράπεζα στην προσπάθεια της να ελέγξει την κατάσταση στην Corpbank. “Εφόσον χρειαστεί, η βουλγαρική κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τράπεζας της Βουλγαρίας με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και πόρους”, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση Τύπου. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία οι καταθέσεις στις βουλγαρικές τράπεζες είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ (196 χιλιάδες λεβ). Ωστόσο, η όλη υπόθεση προκάλεσε την άνοδο των ασφαλίστρων έναντι χρεοκοπίας (CDS) της Βουλγαρίας  κατά επτά μονάδες βάσης στις 120 μονάδες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της γερμανικής τράπεζας Commerzbank “αν και φαίνεται να υπάρχει σημαντικό πολιτικό παρασκήνιο… αναρωτιόμαστε γιατί επετράπη η κλιμάκωση (του προβλήματος) σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεαστεί μια συστημική τράπεζα, κίνδυνος που είναι σαφής κατά την άποψη μας”.