Εντάσεις στο Παρίσι για το ασφαλιστικό

Εντάσεις στο Παρίσι για το ασφαλιστικό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος στο θέαμα της Βιολέτας που πεθαίνει στα χέρια του νεαρού εραστή της στην «Τραβιάτα». Ομως η Opera Comedie του Μονπελιέ δεν μπόρεσε να προσφέρει το θέαμα στις 4 Ιουνίου, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει την παράσταση της όπερας του Βέρντι καθώς καλλιτέχνες και προσωπικό σκηνής είχαν καταλάβει το θέατρο. Στις 7 Ιουνίου και πάλι το προσωπικό του θεάτρου καθυστέρησε μια άλλη «Τραβιάτα», αυτή τη φορά στην Οπερα της Βαστίλλης στο Παρίσι. Το ίδιο έγινε στην Τουλούζη και την Ανζέρ στις 10 Ιουνίου και κινδυνεύουν να πάθουν το ίδιο όλα τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ που έχουν προγραμματισθεί για το καλοκαίρι σε όλη τη Γαλλία.

Ο λόγος είναι η μεταρρύθμιση του ταμείου ανεργίας της Γαλλίας, που προβλέπει τη μείωση του ετήσιου ελλείμματός του ύψους 4 δισ. ευρώ και διάφορες άλλες αλλαγές στις οποίες συναίνεσε η πλειονότητα των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτών στις 22 Μαρτίου, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου. Διαφώνησε, όμως, μια κατηγορία επαγγελματιών: οι ενδιάμεσοι του θεάματος, οι προσωρινοί υπάλληλοι των θεαμάτων που δημιουργούν τη σκηνή, τις ταινίες, τα προγράμματα της τηλεόρασης και διάφορων άλλων παραστάσεων στη Γαλλία. Οι επαγγελματίες αυτοί έχουν το δικό τους ταμείο ανεργίας που καταβάλλει μεγαλύτερα επιδόματα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, καθώς συνήθως εργάζονται για σύντομες περιόδους και είναι πιο ευάλωτοι.

Οι εργοδότες άλλων κλάδων αντιδρούν για το Ταμείο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζουν προνομιούχο: μια ομάδα επαγγελματιών τυχαίνει καλύτερης μεταχείρισης από άλλες, που μπορεί να εργάζονται σε συνθήκες εξίσου ανασφαλείς. Πιστεύουν μάλιστα πως αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης καθώς οι εταιρείες στον χώρο του θεάματος προσλαμβάνουν προσωπικό για συμβολικά χρονικά διαστήματα και επαναλαμβανόμενα συμβόλαια, βασιζόμενες στα επιδόματα ανεργίας που θα προσφέρει το Ταμείο στο προσωπικό και τα οποία θα αποτελούν τον μισθό τους.

Αν δεν αναμορφωθεί το Ταμείο, το κόστος του περνάει στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις άλλων κλάδων που εντάσσονται στο κοινό ταμείο ανεργίας. Στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του ευρύτερου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, η κύρια ένωση εργοδοτών της Γαλλίας, η Medef, δεν κατάφερε να καταργηθούν τα ειδικά προνόμια των εργαζομένων στον τομέα του θεάματος αλλά επέτυχε να τους επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή