BIS: Προτροπή για αύξηση επιτοκίων προς τις κεντρικές τράπεζες

BIS: Προτροπή για αύξηση επιτοκίων προς τις κεντρικές τράπεζες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποιεί ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχουν εφησυχάσει κυβερνήσεις και αγορές, δίνοντάς τους μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας».

Η ΒIS, η λεγόμενη και «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών», με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, κάλεσε τους φορείς χάραξης πολιτικής να αρχίσει να τη διαδικασία ομαλοποίησης των επιτοκίων, τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος για ομαλοποίηση [των επιτοκίων] πολύ αργά και πολύ σταδιακά, δεν πρέπει να υποτιμάται». 

Ο παγκόσμιος μετοχικός δείκτης FTSE εμφανίζει άνοδο κατά 5% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο δείκτης Vix, που αποτελεί μέτρο τεκμαρτής μεταβλητότητας της αγοράς των ΗΠΑ, γνωστός ως «δείκτης φόβου», βρίσκεται σε χαμηλά 7ετίας.

«Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να αποφευχθεί η αίσθηση μιας ακατανόητης αποσύνδεσης μεταξύ της ανόδου των αγορών και των βασικών οικονομικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει η BIS στην ετήσια έκθεσή της.

Τονίζει επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης για επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς και στις αγορές ακινήτων και εταιρικών ομολόγων.

Σχολιάζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη, η BIS αναφέρει ότι παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

«Η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, ακόμη και με την ισχυρή άνοδο των χρηματοοικονομικών αγορών,  και η «αλυσίδα μετάδοσης δείχνει να έχει φθαρεί σημαντικά».

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία δεν καθορίζει πολιτικές αλλά λειτουργεί ως φόρουμ ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών, ανέφερε τέλος ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επωφεληθούν από την τρέχουσα ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία για να μειώσουν την έμφαση στη νομισματική τόνωση, δηλαδή να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή