ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλγαρία: Εκτόνωση της κρίσης στη τραπεζική αγορά διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Βουλγαρία: Εκτόνωση της κρίσης στη τραπεζική αγορά διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Εξομάλυνση της λειτουργίας των τραπεζών διαπίστωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται σε ανακοίνωσή της, χθες βράδυ.
  
Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο από 0,05% σε 0,03%. Σύμφωνα με την ΒΝΒ, το συνολικό ενεργητικό των εμπορικών τραπεζών στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε σε 90 δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 45 δισ. ευρώ) τέλη Μαΐου.
  
Την εκτόνωση της κρίσης που προκλήθηκε στο τραπεζικό σύστημα, την περασμένη εβδομάδα, "βλέπει" και η ημερήσια οικονομική εφημερίδα Capital Daily, σε ανάλυση της οποίας τονίζεται ότι "η Δευτέρα 30η Ιουνίου, υπήρξε ήρεμη μέρα για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας. Οι ουρές χάθηκαν από την First Investment Bank, δεν υπήρχε ένταση και σε άλλες τράπεζες".
  
Στην ανάλυση, με τίτλο "Η Βουλγαρία θα στηρίξει τη FIBank και το τραπεζικό τομέα με 3,3 δισεκατομμύρια λέβα", η εφημερίδα επισημαίνει ότι παράγοντες-κλειδιά για τη γρήγορη εκτόνωση της κρίσης ήταν η ενιαία στάση των πολιτικών δυνάμεων υπέρ της σταθεροποίησης των τραπεζών και της εγγύησης των αποταμιεύσεων, όπως και η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αίτημα της βουλγαρικής κυβέρνησης να στηρίζει με ειδική πιστωτική γραμμή 3,3 δισ. λέβα τις εμπορικές τράπεζες.