Γιατί η Βραζιλία δεν έχει επίλεκτη ομάδα επιχειρηματιών-αστέρων

Γιατί η Βραζιλία δεν έχει επίλεκτη ομάδα επιχειρηματιών-αστέρων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική επιχειρηματιών της Βραζιλίας ωχριά μπροστά στα αστέρια της μπάλας. Είναι αλήθεια ότι η χώρα διαθέτει ποδοσφαιριστές παγκοσμίου κλάσεως, ανεξαρτήτως σε ποια θέση παίζουν. Πάντως, εάν υπήρχε ένα μουντιάλ επιχειρηματικότητας, τότε η Βραζιλία με πολύ μεγάλη δυσκολία θα περνούσε στη φάση των ομίλων. «Α selecao» είναι το όνομα της Εθνικής Βραζιλίας και σημαίνει «η ομάδα των επιλέκτων», αιτιολογώντας απόλυτα τον χαρακτηρισμό αυτό, καθώς κουβαλάει πέντε παγκόσμιους τίτλους. Η ικανότητα της ομάδας περιγράφεται με τη φράση «joga bonito» και σημαίνει ότι «παίζει όμορφα». Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Βραζιλία διαθέτει ορισμένες εταιρείες-πρωταθλήτριες, οι οποίες έχουν και δεξιότητες και ισχύ. Εντούτοις, είναι αμφίβολο εάν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπορούσε να συγκροτήσει μια επίλεκτη ομάδα επιχειρηματιών-αστέρων.

Ορισμένες βραζιλιάνικες επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνιστούν ευθέως τις καλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου και αυτό είναι πραγματικότητα ειδικά στον χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Σε μια ποδοσφαιρική ομάδα ο τραπεζικός όμιλος της Itau, η εταιρεία 3G Capital, που ειδικεύεται σε εξαγορές, και η επενδυτική τράπεζα BTG Pactual θα συναπάρτιζαν μια θανατηφόρο επιθετική γραμμή. Επιπλέον, στην καρδιά της μεσαίας γραμμής θα μπορούσε να τοποθετήσει (ένας προπονητής) τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Βραζιλίας, την Ambev, τον κολοσσό της ζυθοποιίας. Παρά το ότι, τεχνικά μιλώντας, η Ambev αποτελεί θυγατρική της βελγικής εισηγμένης ζυθοποιίας Anheuser-Busch In Bev, η διοίκηση της μητρικής εταιρείας είναι στελεχωμένη με Βραζιλιάνους. Στελέχη της 3G Capital συγκρότησαν την Ambev το 1999 μαζί με τον Ζόρζε Πάουλο Λέμαν, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Βραζιλίας.

Ο όμιλος εξόρυξης της Vale, ο οποίος έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 70 δισ. δολαρίων, έχει εκείνα τα αποθέματα δυνάμεων που χρειάζονται στους αμυντικούς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο κρατικός κολοσσός της πετρελαιοβιομηχανίας Petrobras θα ταίριαζε να αναλάβει τον ρόλο του τερματοφύλακα. Οι επιχειρήσεις τροφίμων Pao de Acucar, JBS και BRF θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ambev στη μεσαία γραμμή, ενώ στα μετόπισθεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν η χαλυβουργία Gerdau και η εταιρεία πετροχημικών Ultrapar μαζί με τη Vale. Tώρα στον πάγκο των αναπληρωματικών μπορεί να μπει ο όμιλος κατασκευής κινητήρων Weg, η εταιρεία αεροναυπηγικής Embraer, η εταιρεία καλλυντικών Natura και η παραγωγός ζάχαρης και αιθανόλης Cosan. Εντούτοις, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το πώς η Εθνική Βραζιλίας των επιχειρήσεων θα είχε εις βάθος δύναμη, συγκρινόμενη με «εθνικές ομάδες» από χώρες με σαφώς λιγότερο πληθυσμό αλλά μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Βρετανία ή η Γαλλία.

Οι περιορισμένες επενδύσεις και η τεράστια εγχώρια αγορά δίνουν μια εξήγηση γιατί η Βραζιλία παίζει σε κατηγορία χαμηλότερη του εκτοπίσματός της στο διεθνές στερέωμα. Πάντως, οι βραζιλιάνικες εταιρείες θα μπορούσαν να εμπνευστούν από το παράδειγμα των «επιλέκτων». Από τους 23 παίκτες της, μόνον τέσσερις παίζουν σε βραζιλιάνικες ομάδες. Εάν λοιπόν περισσότεροι Βραζιλιάνοι από τον χώρο των επιχειρήσεων είχαν μια διεθνή προοπτική και εμπειρία, θα μπορούσαν κι αυτοί πιθανώς να «παίξουν όμορφα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή