Η ώρα των διευκρινίσεων από τον Μ. Ντράγκι

Η ώρα των διευκρινίσεων από τον Μ. Ντράγκι

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη θεαματική κίνηση στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα ανακοινώνοντας ομοβροντία μέτρων για να διασφαλίσει την εισροή χρήματος στην πραγματική οικονομία, να ενισχύσει τον δανεισμό στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να ανακόψει την υποχώρηση του πληθωρισμού, θα αποτελέσει έκπληξη αν υπάρξει νέα κίνησή της στην αυριανή συνεδρίαση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αρκεστεί να επαναλάβει το μήνυμα του Ιουνίου ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω δράση αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Κι ενώ ενδέχεται ο Μάριο Ντράγκι να αντιμετωπίσει βομβαρδισμό ερωτήσεων, οικονομικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι η τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να δώσει διεξοδική ενημέρωση.

Οικονομολόγοι της τράπεζας Danske Bank πιθανολογούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα δεχτεί ερωτήσεις για τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια (TLTROs) ύψους 400 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο που ανακοίνωσε η τράπεζα ότι θα χορηγούνται υπό όρους στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να διοχετευθούν αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προπαντός, όμως, προεξοφλούν ότι θα ζητηθούν διευκρινίσεις για την ασαφή εξαγγελία του Ιουνίου ότι η τράπεζα προτίθεται «να επισπεύσει την προετοιμασία σχετικά με τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS)», αλλά εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα επεκταθεί σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της να προχωρήσει σε αγορές τιτλοποιημένων δανείων. Θεωρούν πιθανόν να επικαλεστεί τη διεξοδική ενημέρωση που θα έχει για τους ισολογισμούς των τραπεζών στα τέλη Ιουλίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, ο γνωστός ως «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών, μολονότι τα πορίσματά του δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι ίδιοι οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα δεχτεί πιεστικές ερωτήσεις για το αν η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεδομένου ότι αιφνιδιάστηκε από την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,5% τον Μάιο, στο οποίο εκτιμάται ότι παρέμεινε ο δείκτης τον Ιούνιο. Θεωρούν, όμως, βέβαιο ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα επαναλάβει ότι επί του παρόντος η τράπεζα επικεντρώνεται σε όσα μέτρα ανακοίνωσε τον Ιούνιο, καθώς έχει ήδη τονίσει ότι θα χρειαστούν τρία ή ίσως και τέσσερα τρίμηνα για να καταγραφεί ο αντίκτυπός τους στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτζ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της επενδυτικής Berenberg, θα αποτελέσει όντως έκπληξη μία νέα κίνηση από την ΕΚΤ, αλλά δεν αποκλείεται μια πιο λεπτομερής ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις του Ιουνίου. Η ομάδα οικονομολόγων της Berenberg θεωρεί πιθανόν να αποδειχθεί ότι το πλέον αποτελεσματικό από τα μέτρα θα είναι ο νέος γύρος μακροπρόθεσμων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς θα διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα 400 δισ. ευρώ μέσα στο έτος και ακριβώς όταν θα τείνει να εκλείψει η αβεβαιότητα για τα πορίσματα των «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών. Προβλέπει, πάντως, ότι θα απογοητεύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αφού η τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να αναλάβει ρίσκα και επομένως θα περιοριστεί σε αγορές τίτλων υψηλής ποιότητας. Σημειωτέον ότι οικονομικοί αναλυτές έχουν θεωρήσει από τον περασμένο μήνα ότι θα έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο το μέτρο της επιβολής αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις που διατηρούν οι τράπεζες στα ταμεία της ΕΚΤ, το οποίο επίσης ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15% και τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για όσο θα χορηγούνται τα νέα αυτά δάνεια, οι οικονομολόγοι της Berenberg ευελπιστούν να συναγάγουν συμπεράσματα από την αυριανή συνέντευξη Τύπου για το αν όντως επικρατεί η άποψη αυτή στο Δ.Σ. της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή