Αύξηση 26% στις τιμές κατοικιών στο Λονδίνο το β΄ τρίμηνο

Αύξηση 26% στις τιμές κατοικιών στο Λονδίνο το β΄ τρίμηνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθούν να καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τράπεζα της Αγγλίας να αποτρέψει αποσταθεροποίηση της βρετανικής οικονομίας από μια «φούσκα» στην αγορά στέγης. Με τις τιμές των κατοικιών στη βρετανική πρωτεύουσα να καταγράφουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους θεαματικό άλμα σχεδόν 26% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, εντείνεται η ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί η βρετανική αγορά στέγης για την οικονομία της χώρας.

Στην ευρύτερη επικράτεια της Βρετανίας οι τιμές σημείωσαν τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τουλάχιστον εννέα ετών, καθώς εκτινάχθηκαν κατά 11,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Ηταν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί στις τιμές των ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2005. Σύμφωνα, πάντως, με τη στεγαστική τράπεζα Nationwide που έδωσε τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των κατοικιών οφείλεται στην ανεπάρκεια νεόδμητων κατοικιών. Την άποψη της Nationwide συμμερίζεται η Τράπεζα της Αγγλίας που τονίζει ότι έχει θέσει στο στόχαστρό της όχι τις τιμές των κατοικιών αλλά το ύψος του χρέους, το οποίο επωμίζονται οι δανειολήπτες γι’ αυτό και έχει θέσει περιορισμούς.

Σύμφωνα με τη Nationwide, από το 1987 έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί αναλόγως ιλιγγιώδης άνοδος των τιμών των κατοικιών στην πρωτεύουσα της Βρετανίας: η τιμή μιας συνήθους κατοικίας στο Λονδίνο έφθασε για πρώτη φορά τις 400.000 στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 681.000 δολαρίων. Γενικότερα, άλλωστε, οι τιμές στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκονται σε επίπεδα κατά περίπου 30% πάνω από τις τιμές ρεκόρ του 2007. Οπως, άλλωστε, τόνισε ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της Nationwide, είναι επίσης υπερδιπλάσιες από εκείνες που ισχύουν στην υπόλοιπη Βρετανία, εκτός Λονδίνου. Αλλά και εκτός Λονδίνου, η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική καθώς οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε επίπεδα λίγο πιο κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα ρεκόρ του 2007.

Το γεγονός, πάντως, ότι το σύνολο των πωλήσεων κατοικιών σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας παραμένει σαφώς κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο της χώρας αμβλύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας. Στην προσπάθειά της να αποτρέψει μια «φούσκα» επιζήμια για τη βρετανική οικονομία, η Τράπεζα της Αγγλίας έθεσε περιορισμούς στη χορήγηση στεγαστικών δανείων την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, περιόρισε στο 15% του συνόλου το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που μπορούν να χορηγούν οι τράπεζες σε όσους ενδιαφέρονται να δανεισθούν ποσά πάνω από 4,5 φορές το ετήσιο εισόδημά τους. Η κατηγορία αυτή δανειοληπτών αντιπροσωπεύει το 10% των δανείων σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας, ενώ το ποσοστό φθάνει περίπου στο 20% όταν μιλάμε για την αγορά του Λονδίνου.

Σύμφωνα, πάντως, με τη Nationwide, ούτε ο περιορισμός αυτός που επέβαλε στα στεγαστικά δάνεια η Τράπεζα, αλλά ούτε και οι αυστηρότεροι έλεγχοι που έχει επιβάλει στις τράπεζες για να εξακριβώνουν τη δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, δεν θα επιτύχουν να αναχαιτίσουν βραχυπρόθεσμα την άνοδο των τιμών των κατοικιών. Πολύ πιο αποτελεσματική εκτιμά πως θα είναι, αντιθέτως, μια αύξηση των επιτοκίων. Είναι γεγονός ότι η φημολογία πως η Τράπεζα της Αγγλίας προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια στη διάρκεια του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου, έχει ήδη εξωθήσει ανοδικά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Οπως σχολίασε ο κ. Γκάρντνερ, «αν διατηρηθεί αυτή η τάση, μάλλον θα επεκταθεί και στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, οπότε θα αναχαιτισθεί η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για αγορά κατοικιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή