Προειδοποίηση ΔΝΤ προς Παρίσι για έλλειμμα και μεταρρυθμίσεις

Προειδοποίηση ΔΝΤ προς Παρίσι για έλλειμμα και μεταρρυθμίσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε χθες επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την οικονομία της Γαλλίας και κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να μην παρεκκλίνει των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Eιδικότερα, στην ετήσια έκθεσή του για τη γαλλική οικονομία, το ΔΝΤ ανέφερε πως η χώρα δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεδομένου ότι η ανάπτυξη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης. Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός σημείωσε ότι η άρνηση των ψηφοφόρων να ενστερνιστούν τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ενδεχομένως να διακυβεύσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Γαλλίας για την αποκατάσταση της υγείας των δημόσιων οικονομικών της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, το έλλειμμα θα φθάσει το 4% του ΑΕΠ εφέτος έναντι των προβλέψεων της κυβέρνησης Ολάντ για 3,8%. Ως αποτέλεσμα, η χώρα δεν θα μπορέσει να εναρμονισθεί με το όριο της Ε.Ε. για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το προσεχές έτος. Το ΔΝΤ, αντ’ αυτού, προβλέπει 3,4% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία έχει εξασφαλίσει παράταση δύο ετών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να επιτύχει το 3%. Οπότε, σε περίπτωση αστοχίας και πιθανού αιτήματος για περαιτέρω παράταση, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ειδικά ενώπιον εταίρων όπως η Γερμανία, η οποία λογίζεται ως η θεματοφύλακας της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ είχε στηρίξει τις προβλέψεις της για επίτευξη των στόχων στο ότι ανέμενε η οικονομία να αναπτυχθεί εφέτος 1% και 1,7% τον επόμενο χρόνο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις υπέρ το δέον αισιόδοξες. Το ίδιο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας με ρυθμό 0,7% το 2014 και 1,4% το 2015. Πάντως, υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι δεν αναθεωρεί τις προβλέψεις της, τουλάχιστον έως ότου δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου στα μέσα Αυγούστου. Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα προβλέπει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ. Από πλευράς του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδειξε αυτοσυγκράτηση αναφορικά με το πόσο σύντομα θα κινητοποιηθεί η ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα της σταδιακής μείωσης της φορολογίας επί του μισθού που καταβάλλουν οι εταιρείες. Η μείωση αντιστοιχεί σε 30 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Γαλλία, Εντουρντ Γκράντνερ, «ο μεγαλύτερος ενδογενής κίνδυνος για την οικονομία είναι η μη ανάκαμψη των επενδύσεων, αλλά και το ενδεχόμενο η περικοπή δαπανών, όπως εκείνες που αφορούν τοπικές κυβερνήσεις, να αντισταθμισθεί από υψηλότερη φορολογία ή υψηλότερο δανεισμό». Ο διεθνής οργανισμός σχολίασε θετικά τα σχέδια της κυβέρνησης Ολάντ να μειώσει τις δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, αλλά προσέθεσε ότι, ενόσω θα συζητούνται στη Βουλή τα επιμέρους μέτρα, τόσο θα εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή