Αυξάνονται οι κακοπληρωτές στην Ευρώπη

Αυξάνονται οι κακοπληρωτές στην Ευρώπη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος αφερεγγυότητας παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή έναντι της συναλλακτικής συμπεριφοράς των oφειλετών.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα Atradius Payment Practices Barometer, για την Ανατολική Ευρώπη προβλέπεται μικρή επιδείνωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να παρουσιαστεί αύξηση εταιρικών πτωχεύσεων, αν και τα περιστατικά αφερεγγυότητας κυμαίνονται σε σχετικά μέτρια επίπεδα. Αυτό εξηγεί το γεγονός γιατί οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (41,7%) θεωρούν τη διατήρηση ικανοποιητικών ταμειακών ροών μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά την κερδοφορία το 2014 (ποσοστό αντίστοιχα για τους ερωτηθέντες σε όλη τη Δυτική Ευρώπη: 29,6%).

Οσον αφορά τους –κατά μέσο όρο– χρόνους πληρωμής των τιμολογίων, σχεδόν το ένα τρίτο (31,9%) της συνολικής αξίας των τιμολογίων που εκδίδονται από συμμετέχοντες στην έρευνα στην Ανατολική Ευρώπη αποπληρώνεται μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης τους. Σε επίπεδο χώρας, η Σλοβακία εμφανίζει, κατά μέσο όρο, τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις πληρωμών.

Κατά μέσο όρο, το 1,2% της συνολικής αξίας των απαιτήσεων των ερωτηθέντων στην Ανατολική Ευρώπη διεγράφη ως ανείσπρακτο κατά το παρελθόν έτος. Με δεδομένο ότι το 3,5% της αξίας των απαιτήσεων, κατά μέσο όρο, αναφέρθηκε ως ανείσπρακτο σε διάστημα 90 ημερών από την ημερομηνία λήξης του, μπορεί κανείς να εξάγει το συμπέρασμα ότι, κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις στην Ανατολική Ευρώπη χάνουν περίπου το 34% της αξίας των μη πληρωθεισών, εντός 90 ημερών, απαιτήσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή