Το πού θα φοιτήσει κάποιος κάνει τη διαφορά

Το πού θα φοιτήσει κάποιος κάνει τη διαφορά

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2011 οι Αμερικανοί πτυχιούχοι κέρδιζαν κατά 77% περισσότερα από τους αποφοίτους Λυκείου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βρετανία ήταν 57%, στη Γαλλία 47% και στη Σουηδία μόλις 25%.

Σε μελέτη τους, οι Κρίστοφερ Αβερι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Σάρα Τέρνερ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια εκτιμούν πως το διάστημα από το 1965 έως το 2008 η αξία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 213.000 δολάρια σε 590.000 για τους άνδρες και από 129.000 δολάρια σε 370.000 για τις γυναίκες, με τιμές δολαρίου 2009. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης παρατηρήθηκε πριν από το 2000. Παρά τα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία, η επένδυση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα του στοιχήματος. Σε πολλές πλούσιες χώρες οι φοιτητές πληρώνουν περισσότερα για τις σπουδές τους και επίσης δανείζονται περισσότερο για να τις καλύψουν. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόδοση της πανεπιστημιακής επένδυσης συνδέεται και με το πανεπιστήμιο το οποίο χορηγεί τον εκάστοτε τίτλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Payscale, η απόδοση για έναν απόφοιτο με πτυχίο από κορυφαία πανεπιστήμια, όπως τα CalTech και ΜΙΤ, θα είναι σχεδόν 2 εκατ. δολάρια σε βάθος 30 ετών, ενώ για κάποια λιγότερο προβεβλημένα το ποσόν θα είναι σχεδόν χαμηλότερο κατά 148.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή