Ρευστοποίηση κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

Ρευστοποίηση κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον των δύο τελευταίων εβδομάδων ακολούθησε ρευστοποίηση κερδών. Οι επενδυτές αξιολογούν εκ νέου την αποτίμηση των μετοχών. Στην αμερικανική αγορά, επίσης, παρατηρήθηκαν απώλειες στους δείκτες πριν από το κλείσιμο. Κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, «είναι ανησυχητικά τα σημερινά επίπεδα των μετοχών των αμερικανικών ομίλων, γιατί αυτά δεν εναρμονίζονται με μία αντίστοιχα δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες». Επιπλέον, ο κ. Στίγκλιτζ τόνισε ότι οι τιμές των μετοχών είναι τόσο υψηλές λόγω χαμηλών επιτοκίων, χαμηλών μισθών και ταχύτερα αναπτυσσόμενων αναδυόμενων οικονομιών από την οικονομία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,9% στις 344,8 μονάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειώσει μία άνοδο της τάξης του 1,8% λόγω ευνοϊκών στοιχείων από την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ. Στα 18 μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης όλα πλην εκείνου της Ισλανδίας έκλεισαν χθες με απώλειες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με – 0,6%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -1,4% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες της τάξεως του 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή