Η Γαλλία αμφισβητεί την ηγεμονία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο

Η Γαλλία αμφισβητεί την ηγεμονία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή προστίμου 8,8 δισ. δολαρίων εις βάρος της BNP Paribas και η απαγόρευση συναλλαγών σε δολάρια για ένα έτος, επειδή η γαλλική τράπεζα παραβίασε κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, το Σουδάν και την Κούβα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους ανώτατους κυβερνητικούς κύκλους του Παρισιού. Χθες, ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, μίλησε για μια ανακατανομή των ισορροπιών στη χρήση νομισμάτων για την εκτέλεση διεθνών συναλλαγών. «Η υπόθεση της BNP Paribas θα πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε διαφορετικά νομίσματα στις συναλλαγές», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος στους Financial Times. Περίπου το 90% των συναλλαγών στις διεθνείς αγορές, συνολικού ύψους 5 τρισ. δολαρίων, περιλαμβάνουν το αμερικανικό νόμισμα.

Mάλιστα, η αναφορά του κ. Σαπέν στο δολάριο ήταν εκτενής. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πουλάμε μεταξύ μας προϊόντα σε δολάρια, όπως για παράδειγμα στις συναλλαγές αεροσκαφών. Είναι απαραίτητο; Δεν νομίζω. Πιστεύω πως η αναδιάταξη των ισορροπιών είναι απαραίτητη, όχι απαραιτήτως μόνον σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του ευρώ αλλά, επίσης, και άλλων νομισμάτων στις ισχυρές αναδυόμενες αγορές, καθώς καταλαμβάνουν ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στις συναλλαγές του παγκόσμιου εμπορίου», δήλωσε ο κ. Σαπέν στους Financial Times, στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος δήλωσε πως η Γαλλία επιθυμεί μια πιο εκτεταμένη χρήση του ευρώ στο παγκόσμιο εμπόριο και πως η ιδέα αυτή θα τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το πρόστιμο εις βάρος της BNP Paribas είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί στην Ιστορία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταδίκασε τη γαλλική τράπεζα διότι παραβίασε κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας, εκτελώντας εκ μέρους πελατών της από αυτές τις χώρες συναλλαγές συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων. Από τις αρχές Ιανουαρίου, η BNP Paribas δεν θα μπορεί να εκτελεί καμία συναλλαγή σε δολάρια για ένα δωδεκάμηνο. Η γαλλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θεωρεί πως η απαγόρευση αυτή των συναλλαγών σε δολάρια είναι άδικη και παράλογη διότι το αμερικανικό νόμισμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις διεθνείς συναλλαγές από το εμπόριο μέχρι τα χρηματιστήρια παραγώγων.

Η εκτεταμένη χρήση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές τείνει να αναδεικνύεται ως καίριο ζήτημα όταν επικρατεί ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι η Ρωσία ήδη επιδιώκει την «απεξάρτησή» της από το δολάριο, κάνοντας μεγαλύτερη χρήση του γουάν της Κίνας και άλλων ασιατικών νομισμάτων στις διεθνείς συναλλαγές της. Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα τεταμένες τελευταία, επειδή η Ουάσιγκτον καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή