Η Αργεντινή στο τραπέζι με τα «αρπακτικά»

Η Αργεντινή στο τραπέζι με τα «αρπακτικά»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο της χαρτί για να αποφύγει μια, ουσιαστικά τεχνητή, στάση πληρωμών, τη δεύτερη μέσα σε 12 χρόνια, μοιάζει να παίζει η Αργεντινή στις συνομιλίες που άρχισαν χθες στη Νέα Υόρκη. Αντιπροσωπεία του Μπουένος Αϊρες υπό τον υπουργό Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ μετέβη χθες στην αμερικανική μητρόπολη για να διαπραγματευθεί με τη διαιτησία και συγκεκριμένα με τον Ντάνιελ Πόλακ που έχει ορίσει ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και στόχος του Μπουένος Αϊρες είναι μια συμφωνία με τα hedge funds που δεν συμμετείχαν στις δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους της το 2005 και το 2010. Υπό την καθοδήγηση του ισχυροτέρου εξ αυτών, του NML Capital της Elliott Management, τα εν λόγω funds διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας, μολονότι τα έχουν αγοράσει έναντι εξαιρετικά χαμηλών τιμών όταν η χώρα τελούσε ήδη υπό πτώχευση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Αργεντινής, πρόθεση της διαπραγματευτικής ομάδας είναι να εξακριβώσει πρώτα αν προτίθενται να διαπραγματευθούν τα hedge funds ή θα εμμείνουν στην αποπληρωμή των ομολόγων τους. Αρχικά η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες – Κίρχνερ έδειχνε αποφασισμένη να μη διαπραγματευθεί με τα vulture funds ή «αρπακτικά» όπως έχουν αποκληθεί εξαιτίας ακριβώς της πάγιας τακτικής τους να επιτίθενται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε χώρες υπό πτώχευση. Τώρα, όμως, επιχειρεί μια προσέγγιση αυτών των πιστωτών που δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνον το 1% του συνόλου και μόλις το 1/8 όσων δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους. Ο λόγος είναι η αμετακίνητη στάση του δικαστή Γκρίεζα, που στα μέσα Ιουνίου κάλεσε το Μπουένος Αϊρες να αποπληρώσει τα hedge funds καταβάλλοντάς τους 1,5 δισ. δολάρια με τους τόκους και μάλιστα κατά προτεραιότητα έναντι του 92% των πιστωτών της που έχουν συναινέσει να λάβουν μόλις το 30% της αξίας των ομολόγων τους.

Η απόφασή του εκδόθηκε το 2012 και η δικαστική διαμάχη που έχει χάσει η Αργεντινή παρατάθηκε μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οπότε ο δικαστής Γκρίεζα αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση του Μπουένος Αϊρες. Οπως τόνισε άμεσα η Κριστίνα Φερνάντες, αν η χώρα καταβάλει το 1,5 δισ. δολάρια, ενδέχεται να προκαλέσει κύμα αγωγών από άλλους πιστωτές που θα διεκδικούν άλλα 15 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Ο Αμερικανός δικαστής προειδοποίησε ευθύς εξαρχής το Μπουένος Αϊρες ότι, στην αντίθετη περίπτωση, θα εμποδίσει τη χώρα να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την αποπληρωμή των υπόλοιπων πιστωτών της, εξωθώντας τη σε στάση πληρωμών.

Προ ημερών η χώρα κατέβαλε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon για την αποπληρωμή «όσων εμπιστεύθηκαν την Αργεντινή», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει η πρόεδρος της χώρας. Οι τράπεζες έλαβαν, όμως, εντολή να μην προχωρήσουν στις σχετικές πληρωμές. Ετσι, το Μπουένος Αϊρες δεν έχει παρά μόνον τον έναν μήνα μετά τη λήξη των ομολόγων του στα τέλη Ιουνίου, την συνήθη περίοδο χάριτος, για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με τα επίμαχα hedge funds. Η Αργεντινή έχει, πάντως, επιδείξει προθυμία να συμφιλιωθεί με τους πιστωτές της, όπως κατέδειξαν οι συμφωνίες που συνήψε προσφάτως με τη Λέσχη των Παρισίων για την αποπληρωμή του χρέους της καθώς και με τη θυγατρική της ισπανικής πετρελαϊκής Repsol, την οποία κρατικοποίησε το 2010. Το οξύμωρο στην υπόθεση είναι η «προβληματική και ασυνήθης κατάσταση», όπως την αποκάλεσε ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών, να έχει καταβάλει η χώρα τα 500 εκατ. δολάρια και να μην αποπληρώνονται οι πιστωτές της. Η Bank of New York Mellon διαμαρτυρήθηκε στον δικαστή Γκρίεζα ότι δεν ξέρει τι να κάνει με τα κεφάλαια του Μπουένος Αϊρες και, όταν έλαβε την απάντηση ότι πρέπει να τα γυρίσει πίσω, απάντησε ότι δεν έχει ενημέρωση πού να τα στείλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή