ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Επαφές με στελέχη τραπεζών εν όψει «στρες τεστ»

ΕΚΤ: Επαφές με στελέχη τραπεζών εν όψει «στρες τεστ»

Ένα τριήμερο συναντήσεων αρχίζει σήμερα στη Φρανκφούρτη μεταξύ διοικητικών στελεχών 128 τραπεζών της Ευρωζώνης και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι υπεύθυνοι για την αναλυτική αξιολόγησή τους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Καθώς η εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) των 128 τραπεζών ολοκληρώνεται τον Ιούλιο, η ΕΚΤ τις προετοιμάζει για τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής τους (stress tests), τα οποία θα αποτιμήσουν, μεταξύ άλλων, την κεφαλαιακή θέση τους με βάση τους ισολογισμούς της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να μην περιμένουν τα αποτελέσματα του ελέγχου ευρωστίας τους.

Καθώς το AQR τελειώνει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, το ύψος των μέτρων που λαμβάνουν οι τράπεζες για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους – ανέρχονται σε 104 δισεκ. ευρώ αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, σύμφωνα με την ΕΚΤ – αναμένεται να αυξηθούν.

Το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι «ψηλά ο πήχης για τις προβλέψεις έναντι επισφαλειών. Αναμένουμε ότι οι περισσότερες τράπεζες θα καταγράφουν μεγαλύτερες προβλέψεις, είτε σταδιακά σε συνάρτηση με τον έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού και τις ασκήσεις αντοχής, είτε σε αντίδραση στις απαιτήσεις της ΕΚΤ και άλλων εποπτικών Αρχών», δήλωσε αναλυτής της εταιρείας Kepler Cheureux.

Η αξιολόγηση της ΕΚΤ για τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν θα περιλαμβάνει επίσης μία εκτίμηση για τις ενέργειες που έκανε η εξεταζόμενη τράπεζα για να βελτιώσει τη θέση της από την αρχή του έτους. Οι τράπεζες πρέπει να δείξουν ότι έχουν κεφάλαια ίσα με το 8% του σταθμισμένου με τον κίνδυνο ενεργητικού τους και 5,5% για το δυσμενές σενάριο των ασκήσεων αντοχής.

Οι ονομαζόμενες τεχνικές αποτυχίες, κατά τις οποίες μία τράπεζα δεν περνά την άσκηση με βάση τον ισολογισμό της στο τέλος του 2013, αλλά την περνά με βάση τις ενέργειες που έκανε έκτοτε, είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα, σύμφωνα με στέλεχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Για να δώσει χρόνο στην αγορά να «χωνέψει» τις πληροφορίες των ασκήσεων αντοχής πριν αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών την 4η Νοεμβρίου, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν σημειώσει την Παρασκευή 17η Οκτωβρίου για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων. Η ημερομηνία αυτή μπορεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι τράπεζες της ΕΕ αναμένεται να πουλήσουν φέτος μη επιθυμητά δάνεια των χαρτοφυλακίων τους ύψους 100 δισεκ. ευρώ, εν όψει των ασκήσεων αντοχής. Οι πωλήσεις δανείων ύψους 83 δισεκ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή είναι στο μέσο της σχετικής διαδικασίας έναντι 63 δισεκ. ευρώ για το σύνολο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η διεθνής ελεγκτική εταιρεία PwC.

Το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων που έχουν ολοκληρωθεί φέτος αφορά σε ιρλανδικά δάνεια για την αξιοποίηση ακινήτων, καθώς και γερμανικά και ισπανικά χαρτοφυλάκια δανείων, στα οποία τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα εμπορικά ακίνητα.