Ηθελαν ήττα της Βραζιλίας, όχι συντριβή

Ηθελαν ήττα της Βραζιλίας, όχι συντριβή

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κοινή λογική ήθελε μία ήττα της Βραζιλίας στην έδρα της να λειτουργεί ευνοϊκά για τις κεφαλαιαγορές της. Το επιχείρημα ήταν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πλήξει το εθνικό αίσθημα υπερηφάνειας και να ωθήσει τους ψηφοφόρους να εκδιώξουν την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία έχει βυθίσει την οικονομία στον στασιμοπληθωρισμό, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η συντριπτική νίκη της Γερμανίας στον προχθεσινό αγώνα επί της Βραζιλίας με σκορ 7-1 ίσως να ανατρέπει την αρχική προσέγγιση, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών της UBS, Τζέφρι Ντένις.

Το αποτέλεσμα τελικά ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην εμπιστοσύνη επενδυτών και καταναλωτών σε μία χώρα η οποία έχει εμμονές με το εθνικό της άθλημα.

«Είναι τόσο ταπεινωτική η ήττα, που αναρωτιέμαι σε τι βαθμό τελικά θα επηρεάσει αρνητικά το ηθικό των Βραζιλιάνων» τόνισε ο κ. Ντένις, ο οποίος παρακολουθεί την αγορά της Βραζιλίας από το 1990. Ενδεχομένως «να λειτουργήσει ως επιβεβαίωση της αποτυχίας, δηλαδή, «κοίτα, η οικονομία μας παλεύει, δεν μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη και τώρα ούτε μία αξιοπρεπή ποδοσφαιρική ομάδα δεν μπορούμε να έχουμε». Ισως, λοιπόν, κατά τη UBS, η καταρράκωση του ηθικού να οδηγήσει σε οργισμένες διαδηλώσεις και το κλίμα αυτό να δημιουργήσει πιέσεις για τις βραζιλιάνικες μετοχές.

Πάντως, ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Σάο Πάολο είχε εκτιναχθεί 19% από το ναδίρ της 14ης Μαρτίου μέχρι πριν από την έναρξη του αγώνα.

Στο μεταξύ, η φθίνουσα δημοτικότητα της Ντίλμα Ρούσεφ προκάλεσε φήμες για μία νέα κυβέρνηση, η οποία θα διαδεχθεί την τωρινή και θα ενεργοποιήσει την οικονομία. Η νυν κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία το 2011 και έκτοτε η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί στο 2%.

Υπάρχει και μία άλλη εκτίμηση, εντούτοις. «Η ήττα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ ίσως κοστίσει την προεδρία στην κ. Ρούσεφ, η οποία δεν θεωρείται φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει ράλι στις μετοχές των βραζιλιάνικων ομίλων», εκτιμά ο Αλμπέρτο Μπερνάλ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Bulltick Capital Markets.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή