Ο Κάρλος Σλιμ διασπά την αυτοκρατορία του υπό την πίεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ο Κάρλος Σλιμ διασπά την αυτοκρατορία του υπό την πίεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαχωρισμό των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στο Μεξικό πρόκειται να προχωρήσει ο Κάρλος Σλιμ, ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο οποίος επί αρκετά χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes. Ο Μεξικανός μεγιστάνας εναλλάσσεται στην κορυφή με τον Αμερικανό Μπιλ Γκέιτς, αν και δεν είναι τόσο γνωστός όσο αυτός. Εφέτος βρίσκεται στη δεύτερη θέση του καταλόγου δισεκατομμυριούχων του Forbes με περιουσία της τάξεως των 70 δισ. δολαρίων. Υπό την πίεση των αρμοδίων αρχών ανταγωνισμού της χώρας του και για να αποφύγει το ενδεχόμενο υψηλότατου προστίμου λόγω της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας του America Movil, ο κ. Σλιμ αποφάσισε να τη διασπάσει.

Η America Movil, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική, με 272 εκατομμύρια συνδρομητές σε 18 χώρες, θα μεταβιβάσει περιουσιακά της στοιχεία σε ανεξάρτητη εταιρεία. Ως αποτέλεσμα θα περιοριστεί το μερίδιο αγοράς που έχει στα σταθερά και τα κινητά τηλέφωνα στο Μεξικό από το 80% και το 70% αντίστοιχα σε επίπεδα κάτω του 50%. Επιπλέον, η America Movil θα αυτονομήσει σε ξεχωριστή οντότητα τις δραστηριότητες στην εγκατάσταση και διαχείριση κεραιοσυστημάτων, ενώ θα αποστεί και των δικαιωμάτων της να αποκτήσει τον έλεγχο του δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού Dish Mexico. Το 57% της America Movil ανήκει στον Κάρλος Σλιμ και την οικογένειά του.

Νομοθεσία

Ο δισεκατομμυριούχος, ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας λιβανικής καταγωγής, καλείται να αποφασίσει για το μέλλον των δραστηριοτήτων του στη χώρα του. Το Κογκρέσο του Μεξικού, επιδιώκοντας να περιστείλει την επιρροή του, προετοιμάζει νομοσχέδιο για την επιβολή επαχθών προστίμων, εφόσον το μερίδιο της America Movil υπερβαίνει το ανώτατο όριο του 50%. Ο εν λόγω όμιλος έχει απολέσει σχεδόν 17 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή του αξία μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο το 2012. Βασική προεκλογική του δέσμευση ήταν η τόνωση του ανταγωνισμού και ο έλεγχος των μονοπωλίων, ώστε να κινητοποιηθεί η μεξικανική οικονομία.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της America Movil, Αρτούρο Ελίας, δήλωσε πως δεν πρόκειται απλώς να πωληθούν τηλεφωνικές γραμμές σε αγροτικές περιοχές που παρουσιάζουν ζημίες. «Αναλύουμε ποια περιουσιακά στοιχεία θα πωλήσουμε σε έναν και μόνον αγοραστή, ώστε να καταστεί ισχυρός ανταγωνιστής μας, ο οποίος θα πρέπει να κάνει και επενδύσεις», προσέθεσε. Αν και οι τηλεπικοινωνίες ήταν η βάση για να οικοδομήσει την αυτοκρατορία του ο Κάρλος Σλιμ, δεν περιορίζεται σε αυτές. Διακηρύσσει πως «το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς» και ενδιαφέρεται να το παράσχει όποτε και όταν το θέλει ο χρήστης και σε προσιτή τιμή. Πέρυσι αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του Μουντιάλ, έχει μερίδιο 8% στους New York Times και το 11% στην εφαρμογή Shazam για το «κατέβασμα» τραγουδιών στα έξυπνα κινητά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή