Οι προσδοκίες αύξησης των εξαγωγών ενισχύουν την αισιοδοξία των εταιρειών

Οι προσδοκίες αύξησης των εξαγωγών ενισχύουν την αισιοδοξία των εταιρειών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση  παρουσιάζει η αισιοδοξία των επιχειρηματιών διεθνώς σε επίπεδα ρεκόρ 46%, εξαιτίας της πρωτοφανούς τόνωσης στα σχέδια για την αύξηση των εξαγωγών, όπως καταδεικνύεται στην τελευταία Διεθνή Επιχειρηματική Ερευνα (ΙBR) της Grant Thornton. Η ενίσχυση της αισιοδοξίας των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Στην Ελλάδα, ειδικά, το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων είναι το υψηλότερο εξαετίας και ανέρχεται σε 34%. Πρόκειται για αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013 και κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2014. Τα ευρήματα της IBR αποτυπώνουν τη διαρκή ανάγκη για τους αρμόδιους αξιωματούχους να συνεργαστούν με στόχο την άρση των εμπορικών φραγμών και την προώθηση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις διασυνοριακές δραστηριότητες και αποτελεσματικού στην ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί διεθνώς 46% και τροφοδοτείται από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (στο 43%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2006), στη Β. Αμερική (στο 73%, το υψηλότερο από το 2004) και στις χώρες G7 (στο 53%, νέο ποσοστό ρεκόρ). Το 24% των επιχειρήσεων αναμένουν αύξηση εξαγωγών τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό πρωτοφανές μετά το 2011. Στο G7 ένα ποσοστό ρεκόρ 23% των επιχειρήσεων αναμένουν να αυξήσουν τις εξαγωγές το προσεχές 12μηνο.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Καζά, διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton στην Ελλάδα: «Η ευρέως διαδεδομένη προσδοκία για αύξηση των εξαγωγών είναι ιδιαιτέρως θετική, δεδομένου ότι τροφοδοτεί επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, τα οποία δεν έχουμε δει μια δεκαετία και πλέον. Καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση, οι επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες για να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό».

Στην Ευρώπη, η Γερμανία (47%) και η Βρετανία (34%) είναι από τις πιο αισιόδοξες χώρες σχετικά με τις οικονομίες τους. Η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών στη Νότια Ευρώπη (32%) είναι επίσης αξιοσημείωτη, με τις επιχειρήσεις στην Ισπανία (40%) και στην Ελλάδα (38%) να βρίσκονται παγκοσμίως στην πρώτη πεντάδα των πιο αισιόδοξων για την αύξηση των εξαγωγών. Στην Ελλάδα οι μισοί επιχειρηματίες αναμένουν αύξηση εσόδων, ενώ το 34% αύξηση κερδοφορίας. Υψηλό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων στη χώρα μας, που αναμένει αύξηση στις επενδύσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων (64%). Μόνο το 6% των επιχειρήσεων αναφέρει την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών ως εμπόδιο.

Τα σχέδια αύξησης των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) συνδέονται με την επιχειρηματική αισιοδοξία και τις εξαγωγές. Διεθνώς το 28% των επιχειρηματιών θα αυξήσουν τις δαπάνες αυτές το 2015, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία. Στην Ελλάδα, τέλος, το 42% των επιχειρήσεων αναμένουν να αυξήσουν τις δαπάνες για Ε&Α, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 6 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή