Ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας δείχνουν απόσυρση των μέτρων στήριξης από Fed

Ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας δείχνουν απόσυρση των μέτρων στήριξης από Fed

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αμερικανική οικονομία να σημειώνει ανάπτυξη της τάξης του 3% που εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους και την ανεργία να υποχωρεί στο 6,1% όλα δείχνουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα υιοθετήσει σύντομα μια πιο περιοριστική πολιτική. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της καταδεικνύουν την πρόθεσή της να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Οκτώβριο αποσύροντας την τονωτική ένεση στην αμερικανική οικονομία. Δεδομένου, όμως, ότι προκύπτει από αυτά ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου παρά μόνον «αρκετό καιρό» μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το αμερικανικό νόμισμα κινείτο χθες πτωτικά, υποχωρώντας στα 101,27 γεν από τα 101,64 γεν στα οποία βρισκόταν αργά το βράδυ της Τετάρτης. Κι ενώ εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό της Fed και για μια αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, η απόσυρση της στήριξης που προσέφερε στην οικονομία η Fed εντείνει την ανησυχία που ενέσπειρε στις αγορές το ενδεχόμενο νέας κρίσης στον Νότο της Ευρωζώνης με αφορμή τα προβλήματα στην πορτογαλική τράπεζα Espirito Santo. Ετσι, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούντο πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ.

Μεταξύ των στελεχών της Federal Reserve που τάσσονται υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους συγκαταλέγεται ο Τζέιμς Μπούλαρντ της Fed του Σεντ Λιούις. Επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία που φέρουν την ανεργία να έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 6,1%, ο Μπούλαρντ δήλωσε χθες στο Bloomberg ότι προβλέπει ότι στα τέλη του επόμενου έτους ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα βρίσκεται στο 2,4% καταγράφοντας επίπεδα «σαφώς άνω» του στόχου του 2%. Ο Μπούλαρντ, που, όπως αναφέρει το Bloomberg, συνηθίζει να αποκαλεί τον εαυτό του «Βόρειο Πόλο των οπαδών της σφιχτής νομισματικής πολιτικής», ορίζει ως πλήρη απασχόληση την κατάσταση στην οποία η ανεργία δεν υπερβαίνει το 6%. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οποιοδήποτε επίπεδο ανεργίας κάτω του 6% οδηγεί σε δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις, δηλαδή σε αυξήσεις μισθών και τιμών καταναλωτή.

Ο ίδιος προβλέπει, πάντως, ότι η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα υποχωρήσει σύντομα σε επίπεδα κάτω του 6%, ενώ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 3% για όλο το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους μετά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου. Την περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας προεξοφλούν, άλλωστε, οι ομόλογοί του στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, όπως κατέδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου. Τείνουν να επαληθεύσουν την εκτίμησή τους, άλλωστε, τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και φέρουν τον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας να έχει υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα προ της κρίσης του 2007-2009. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου, ο αριθμός των αιτήσεων περιορίστηκε στα 304.000 άτομα, καταγράφοντας μείωση κατά 11.000 άτομα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο Reuters, η αμερικανική αγορά εργασίας δεν έχει θεραπευθεί πλήρως, καθώς οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να επιδεικνύουν απροθυμία για προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του Μπούλαρντ για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τις συμμερίζονται οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg. Προβλέπουν αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3,1% όλο το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις τους, θα είναι η πρώτη φορά μετά την περίοδο 2004-2005 που το ΑΕΠ θα σημειώνει αύξηση για μια παρατεταμένη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή