Η Γερμανία φταρνίζεται, η Ανατολική Ευρώπη έχει γρίπη…

Η Γερμανία φταρνίζεται, η Ανατολική Ευρώπη έχει γρίπη…

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια οικονομική επιβράδυνση στη Γερμανία θα είχε βαριές επιπτώσεις στις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης, ειδικότερα στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Τα σημάδια για τον κίνδυνο επιβράδυνσης έχουν ήδη γίνει αντιληπτά, όπως επισημαίνεται από δημοσίευμα του CNBC. Αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία κατά 1,8% τον Μάιο από τον Απρίλιο. Συν τοις άλλοις, αναθεωρήθηκαν τα αντίστοιχα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Απριλίου, παρουσιάζοντας πτώση 0,3% αντί της αύξησης του 0,2% που είχε καταγραφεί αρχικά. Παράλληλα, παρατηρείται μια επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ολα τα προαναφερόμενα συνθέτουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για τις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ως μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τη Γερμανία. Το περίπου 30% των εξαγωγών στην Πολωνία και το 25% στην Τσεχία απορροφώνται από τη Γερμανία. Μάλιστα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την απεξάρτησή τους από τη γερμανική αγορά.

Από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την Μπρατισλάβα, ένας διαχειριστής κεφαλαίων δήλωσε ότι η χώρα του είναι υπερβολικά εξαρτημένη από την πορεία της γερμανικής οικονομίας. «Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για να αλλάξει την κατάσταση αυτή», δηλώνει ο Τόμας Μαρτινέκ, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Metatron Capital, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας υποστηρίζει ότι έχει επίγνωση αυτού του ζητήματος. Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Επενδύσεων και Εμπορίου (SARIO) Ρόμπερτ Σιμονσίκ αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν δεσμοί με άλλα μέρη του κόσμου, με κυβερνητική πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας ενθαρρύνει τις εγχώριες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν εκτός Ευρώπης, όπως στην Κίνα και την Αφρική. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, οργανώσει αποστολές στην Τουρκία και την Ινδία για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.

Πτώση παραγωγής

Οι επιπτώσεις από την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία επί δυο συναπτούς μήνες μαζί με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους στις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ουγγαρία και την Τσεχία τον Μάιο. Στην Πολωνία, παράλληλα, ήταν σχεδόν αδρανής η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την HSBC. Ο κ. Σιμονσίκ της SARIO κατονόμασε τη Ρωσία, την Τουρκία και τη νοτιοανατολική Ασία ως πιθανούς εμπορικούς προορισμούς για τις επιχειρήσεις της Σλοβακίας, με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους. Απομένει, ωστόσο, να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχει επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, πάντως, η ανάπτυξη ενισχύθηκε κατά 0,8%, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε όλη την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή