Αποδόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, αντιστρέφοντας την άνοδο που είχαν σημειώσει την Πέμπτη, την πρώτη έπειτα από δύο εβδομάδες. Παρά τον συνεχιζόμενο εμφύλιο στο Ιράκ, υποχωρεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο διακοπής της προσφοράς, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι συγκρούσεις δεν έχουν ώς τώρα εμποδίσει τις εξαγωγές. Ετσι το αργό Νέας Υόρκης κυμαινόταν το απόγευμα γύρω στα 102,52 δολάρια το ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 40 σεντς. Το Brent υποχωρούσε κατά 88 σεντς κυμαινόμενο στα 108,13 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει, πάντως, πως θα επιταχυνθεί η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2015 και εκτιμά πως θα καλυφθεί από την αυξανόμενη παραγωγή σε ΗΠΑ και Καναδά, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί περαιτέρω το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ.

Στα υψηλά 3,5 μηνών ο χρυσός

Με τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο έκλεισε την εβδομάδα η τιμή του χρυσού χάριν στην άνοδο του 1,3% που καταγράφηκε την Πέμπτη, όταν ο προβληματισμός για τη φερεγγυότητα της Banco Espirito Santo, μιας από τις ισχυρότερες τράπεζες της Πορτογαλίας, προκάλεσε κλίμα πανικού στις ευρωπαϊκές αγορές. Την Παρασκευή υποχώρησαν οι φόβοι για αλυσιδωτές αντιδράσεις στο τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά η τιμή του χρυσού συνέχισε να φλερτάρει με υψηλά επίπεδα. Στην αγορά του Λονδίνου, αναλυτικότερα, διαμορφώθηκε στα 1.335,59 δολάρια την ουγγιά, δηλαδή κινήθηκε κοντά στα 1.338,99 που ήταν η τιμή κλεισίματος την Πέμπτη αφού προηγουμένως είχε αναρριχηθεί στα 1.345,17 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαρτίου. Οι ανοδικές τάσεις στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου επηρεάζονται, επίσης, από τις κλιμακούμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, ωθώντας τους επενδυτές σε επενδυτικά καταφύγια. Από τις αρχές του έτους, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 11% λόγω εκτιμήσεων που θέλουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποχώρησε αισθητά το ελληνικό 10ετές ομόλογο την Πέμπτη μετά την έκδοση του 3ετούς ομολόγου από την Ελλάδα και την άντληση 1,5 δισ. αντί του στόχου των 2-3 δισ. Πιέσεις ασκήθηκαν σε όλα τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά τους φόβους για μία ενδεχόμενη κατάρρευση της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo. O συνολικός τζίρος της εβδομάδας στην εγχώρια αγορά ομολόγων ανήλθε στα 185 εκατ. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 68,75 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 79,60 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 6,19%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ανήλθε στις 504 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 105,48 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,14%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή