Οι Κινέζοι και οι Αφρικανοί διάδοχοι των Ρώσων στο Λονδίνο

Οι Κινέζοι και οι Αφρικανοί διάδοχοι των Ρώσων στο Λονδίνο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να αντιληφθεί κανείς τη θέση του Λονδίνου στην παγκόσμια οικονομία, μπορεί να μελετήσει τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τους επενδυτές και τον όγκο εμπορικών συναλλαγών.

Μπορεί, όμως, επίσης, να επισκεφθεί το πολυνησιακό κέντρο Mahiki, όπου ένα μπουκάλι σαμπάνιας κοστίζει 719 δολάρια. Θα διαπιστώσει ότι η ρωσική πελατεία του αντικαθίσταται σταδιακά από επισκέπτες προερχόμενους από άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Νιγηρία. «Εχουμε πλέον πολύ λιγότερα ρώσικα ονόματα στον κατάλογο με τις κρατήσεις», σχολιάζει ο Μάικλ Εβανς, διευθυντικό στέλεχος του κέντρου από το οποίο έχουν περάσει η Ριάνα και ο πρίγκιπας Χάρι. Ο ίδιος τονίζει ότι «είναι πολύ εύκολο να δει κανείς τι γίνεται στον κόσμο από τον κόσμο που προσελκύουμε».

Καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας του από τη Δύση, οι πλούσιοι Ρώσοι αγοράζουν λιγότερα ακριβά προϊόντα, από γούνες μέχρι Ferrari, και παράλληλα μειώνουν τις δουλειές με τις εταιρείες νομικών συμβούλων και τις επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα είναι να «συνδέεται» το Λονδίνο με απομακρυσμένες οικονομίες ταχέως αναπτυσσόμενες, όπως η Κίνα και οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που είναι και οι πιθανότεροι διάδοχοι της Ρωσίας στη σχέση με το Λονδίνο.

Οι εξαγορές από ρωσικές εταιρείες, τις οποίες συχνά χειρίζονται τα παραρτήματα διεθνών τραπεζών στο Λονδίνο, σημείωσαν πτώση 39% το πρώτο εξάμηνο του έτους, υποχωρώντας στα 16,6 δισ. δολάρια.

Εξάλλου, οι ρωσικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια. Τον Ιούνιο οι τράπεζες HSBC Holdings και Lloyds αποχώρησαν από δάνειο που θα στήριζε μια συμφωνία προσφοράς πετρελαίου για τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο OAO Rosneft. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ο λόγος ήταν η ανησυχία για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Οπως ανέφερε προ ημερών το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να προκαλέσει στασιμότητα στην οικονομία της Ρωσίας. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση απειλούν με νέες κυρώσεις που θα στοχεύουν ενδεχομένως σε ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση.

Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι αγορές των Ρώσων τουριστών στη Βρετανία σημείωσαν πτώση 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, αυξήθηκαν οι δαπάνες των Κινέζων τουριστών κατά 8%. Οι Κινέζοι, όμως, δεν αναμένεται να σταθούν στο ύψος του πλούτου που έφεραν μαζί τους οι Ρώσοι.

Ο Αλεξ Σιάτλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ten Group που προσφέρει υπηρεσίες πολυτελών διακοπών, επισημαίνει ότι «οι πλουσιότεροι Κινέζοι κάτοικοι Βρετανίας είναι ανάμεσα στα 18 και τα 24». Οι Ρώσοι αντιθέτως είναι συνήθως επαγγελματίες μεγαλύτερης ηλικίας με εταιρείες, που εγκαθίστανται στη Βρετανία με τις οικογένειές τους τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα και κάνουν τις ανάλογες δαπάνες. Ενας Ρώσος παρήγγειλε χριστουγεννιάτικα δώρα που ήταν κοσμήματα αξίας πολλών χιλιάδων βρετανικών λιρών και προέκυψε ότι σκόπευε να τα μοιράσει σε πάρτι που έκανε για το προσωπικό του. Πριν από λίγα χρόνια οι Ρώσοι έδιναν εντολές για τον εκτελωνισμό πολυτελών Ferrari και Lamborghini. Τώρα, όμως, ο Πούτιν συνιστά στις ρωσικές εταιρείες έναν «στρατηγικό σχεδιασμό», ώστε να μειωθεί η χρήση των υπεράκτιων τραπεζών.

«Η κυβέρνηση ήθελε πριν από την κρίση να φέρει πίσω πολλές ρωσικές τράπεζες», σχολιάζει ο Λόγκαν Ράιτ, συνεργάτης της εταιρείας νομικών συμβούλων Clifford Chance της Μόσχας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά ρωσικών υπηρεσιών ενέτειναν αυτή την τάση επειδή «έφεραν στην επιφάνεια τον βαθμό έκθεσης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή