Διάλογος κωφών μεταξύ του Μπουένος Αϊρες και των funds που δεν δέχονται το κούρεμα

Διάλογος κωφών μεταξύ του Μπουένος Αϊρες και των funds που δεν δέχονται το κούρεμα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η Αργεντινή, καθώς παρατείνεται το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τα hedge funds που δεν έχουν δεχθεί κούρεμα των ομολόγων τους. Ο λόγος είναι η καχυποψία ανάμεσα στις δύο πλευρές που, κατά τα λεγόμενα του κυριότερου hedge fund, NML Capital Ltd, δεν έχουν καν διαπραγματευθεί με υπαιτιότητα του Μπουένος Αϊρες. Στο μεταξύ, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις 30 Ιουλίου, οπότε και εκπνέει η περίοδος χάριτος ενός μηνός μετά την ημερομηνία λήξης των ομολόγων της. Ετσι, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής κινδυνεύει να εξωθηθεί στη δεύτερη, μέσα σε 12 χρόνια, στάση πληρωμών, μολονότι έχει τη δυνατότητα και την προθυμία να εξυπηρετήσει το αναδιαρθρωμένο χρέος της,

«Η Αργεντινή αρνείται να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της, είτε άμεσα είτε έμμεσα, για οποιαδήποτε πτυχή της διένεξης και δεν ακούσαμε κάτι που να καταδεικνύει ότι σκοπεύει να αλλάξει πορεία», τονίζει ο εκπρόσωπος του fund που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Μπουένος Αϊρες δεν έχει στα σοβαρά τη διάθεση να διαπραγματευθεί. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του αργεντίνικου υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει. Πράγματι, την Παρασκευή το βράδυ οι δύο πλευρές συναντήθηκαν με τον μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ, τον οποίο διόρισε ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα, αλλά οι συναντήσεις έγιναν ξεχωριστά και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οπως τόνισε ο ίδιος ο μεσολαβητής, «κάθε πλευρά παρουσίασε τις θέσεις της, αλλά όχι όταν η άλλη πλευρά ήταν παρούσα». Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει διάλογος.

Υπενθυμίζεται ότι διακύβευμα είναι η απόφαση του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίεζα πως το Μπουένος Αϊρες οφείλει να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα των hedge funds, καταβάλλοντας 1,5 δισ. δολάρια, παρότι αυτά έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλές τιμές όταν η χώρα τελούσε ήδη υπό πτώχευση. Απαγόρευσε μάλιστα στην Αργεντινή να αποπληρώσει όσους πιστωτές της έχουν δεχθεί το κούρεμα των ομολόγων τους αν δεν πληρώσει πρώτα τα hedge funds. Ως εκ τούτου, παραμένουν αδρανή στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon τα 539 εκατ. δολάρια που κατέθεσε το Μπουένος Αϊρες, επειδή οι αμερικανικές αρχές έδωσαν αυτή την εντολή. Οπως, όμως, έχει τονίσει ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ, αν καταβάλει τα 1,5 δισ. δολάρια, το Μπουένος Αϊρες ενδέχεται να αντιμετωπίσει στη συνέχεια αιτήματα συνολικά για 15 δισ. δολάρια από άλλους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του αργεντίνικου χρέους το 2005 και το 2010. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν δυσβάσταχτη η εξυπηρέτηση του χρέους της Αργεντινής, αφού τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας έχουν περιοριστεί σε περίπου 29 δισ. δολάρια.

Οικονομικοί αναλυτές και στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν την υπόθεση εκτιμούν ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να προτιμήσει μια στάση πληρωμών το Μπουένος Αϊρες. Μιλώντας στον όμιλο ΜΜΕ euronews, ο Φάουστο Σποτόρνο, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Orlando Ferreres and Associates του Μπουένος Αϊρες, τόνισε ότι «μια στάση πληρωμών δεν συμφέρει την Αργεντινή, δεν συμφέρει τους πιστωτές της, δεν συμφέρει κανέναν», και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί λύση αν και είναι «περίπλοκο από τεχνικής απόψεως αλλά όχι από πολιτικής απόψεως». Σημειωτέον, πάντως, ότι η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που έχει υπογράψει η Αργεντινή με τους πιστωτές της και εκπνέει τον Δεκέμβριο εμποδίζει το Μπουένος Αϊρες να συνάψει με μερίδα πιστωτών της καλύτερη συμφωνία από το υφιστάμενο κούρεμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή