Το Πεκίνο επί χρόνια έκανε τα «στραβά μάτια» στις εξαγωγές γουάν

Το Πεκίνο επί χρόνια έκανε τα «στραβά μάτια» στις εξαγωγές γουάν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πάμπλουτοι Κινέζοι επί σειρά ετών μετέφεραν κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη βάση τους στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, το Σίδνεϊ και το Βανκούβερ, ώστε να αποκτήσουν πανάκριβα ακίνητα. Αυτό συνέβαινε, παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Τώρα το όλο πλαίσιο καθίσταται σαφέστερο. Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, οι αρμόδιες αρχές έχουν αρχίσει έρευνα εις βάρος της τράπεζας Bank of China για «ξέπλυμα χρήματος». Αφορμής δοθείσης, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός άγνωστου επίσημου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μεταφέρουν κεφάλαιά τους σε γουάν και να τα μετατρέπουν σε δολάρια ή άλλα νομίσματα εκτός συνόρων. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα του 2011, το οποίο παρέχεται από ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η οποία συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ. Αφορούσε δε την αγορά περιουσίας στο εξωτερικό και περιπτώσεις μετανάστευσης, χωρίς αυτό να συνιστά «ξέπλυμα χρήματος», όπως δήλωσε η Bank of China.

Oι μεταφορές κεφαλαίων εγκρίνονται από τις Αρχές. «Οπως γίνεται αντιληπτό, η κινεζική κυβέρνηση προωθεί τη διεθνοποίηση του γουάν πολύ περισσότερα χρόνια από όσο νομίζαμε», παρατηρεί ο αναλυτής της Mizuho Securities, Τζιμ Αντος, αναφερόμενος στον επί μακρόν διατυπωμένο στόχο του Πεκίνου να επιτρέψει το γουάν να μετατρέπεται σε άλλα νομίσματα χωρίς περιορισμούς. Οι περιορισμοί αυτοί ορίζουν ότι σε ετήσια βάση το ανώτατο ποσό σε γουάν που μπορεί να μετατραπεί σε συνάλλαγμα είναι της τάξεως των 50.000 δολαρίων. Επίσης, απαγορεύεται η απευθείας μεταφορά γουάν στο εξωτερικό. Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι Αρχές έχουν λάβει μέτρα, ώστε να αποδεσμεύσουν την κίνηση κεφαλαίων εντός και εκτός συνόρων. Στόχος τους είναι να ενισχύσουν το στάτους του γουάν, το οποίο ακόμη δεν είναι πλήρως μετατρέψιμο.

Το πρόγραμμα της Bank of China αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η Κίνα δοκιμάζει μεθόδους να επιτρέψει σταδιακά τις κινήσεις κεφαλαίων σε γουάν, πριν από την πλήρη μετατρέψιμότητά του, όπως ανέφερε η αναλύτρια Μέι Γιαν της Barclays. «Ο στόχος αυτός είχε ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία ήδη από τη δεκαετία του 1990 και αυτό το πρόγραμμα, που μάθαμε τώρα, είναι ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του αρχικού στόχου, ώστε να αναδειχθεί η Σαγκάη σε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο έως το 2020». Τον Φεβρουάριο, σημειωτέον, η κεντρική τράπεζα της Κίνας για τη διευκόλυνση των εταιρειών με δραστηριότητες στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Σαγκάης είχε ορίσει κανόνες για τη μεταφορά κεφαλαίων εντός και εκτός της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή