Η μεταρρύθμιση στην Υγεία πέτυχε

Η μεταρρύθμιση στην Υγεία πέτυχε

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσοι Αμερικανοί γνωρίζουν τις εξελίξεις στον κλάδο υγείας; Πόσοι δημοσιογράφοι, επί της ουσίας, παρακολουθούν τις θετικές εξελίξεις; Υποψιάζομαι πως η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι «όχι πολλοί», ενώ στη δεύτερη ερώτηση είναι «ίσως ακόμη λιγότεροι», για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω. Και εάν δεν κάνω λάθος, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εξαιρετικό. Επιτυχημένη πολιτική είναι όταν βελτιώνονται οι ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών. Η πολιτική αυτή, όμως, δεν προβάλλεται αρκούντως.

Πώς είναι αυτό δυνατόν; Διότι επικρατεί αρνητισμός, χωρίς όμως να αντανακλά την πραγματικότητα.

Το νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως Obamacare, αντιμετώπισε αλλεπάλληλες επιθέσεις από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ της συντηρητικής παράταξης. Ο υπόλοιπος Τύπος είχε, επίσης, επικεντρωθεί στις πρώτες δυσλειτουργίες του συστήματος. Πολλές από αυτές τις επιθέσεις συμπεριελάμβαναν δυσοίωνες προβλέψεις που προδίκαζαν την καταστροφή, καμία από τις οποίες δεν επαληθεύτηκε τελικά. Η απουσία της καταστροφής δεν αποτελεί ελκυστική είδηση, ενώ αυτοί που προτιμούν να είναι απαισιόδοξοι, επιστρέφουν με ακόμη περισσότερες αρνητικές προειδοποιήσεις ακόμη και εάν κάνουν λάθος.

Ας λάβουμε, ωστόσο, υπόψη την επίδραση του Obamacare στους ανασφάλιστους Αμερικανούς. Στις αρχές του 2014 είχαν δημοσιευτεί πολλά άρθρα που υποστήριζαν πως οι εγγραφές το πρώτο εξάμηνο θα ήταν λιγότερες από τις προσδοκίες του Λευκού Οίκου. Στη συνέχεια ήρθε ένα τεράστιο κύμα εγγραφών. Οι απαισιόδοξοι και καταστροφολόγοι επανήλθαν με θεωρίες συνωμοσίας και νέες προβλέψεις για καταστροφή. Η κυβέρνηση «μαγείρευε τα βιβλία», υποστήριξε ο Γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ, Τζον Μπαρόσο. Υποτίθεται πως τα άτομα που γράφτηκαν στο σύστημα δεν θα πλήρωναν τα ασφάλιστρά τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδημόνων του κλάδου. Στην πραγματικότητα όμως, η πλειονότητα αυτών που εντάχθηκαν στο Obamacare πλήρωσαν τελικά τα ασφάλιστρά τους, σύμφωνα με πολλαπλές και ανεξάρτητες έρευνες, όπως της Gallup, της Urban Institute και της Commonwealth Fund, που δείχνουν απότομη μείωση των ανασφάλιστων Αμερικανών.

Αστοχες ήταν, επίσης, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση του κόστους ασφαλιστικής κάλυψης που είχαν διατυπωθεί πριν από ένα χρόνο. Πέρυσι, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το κόστος ασφάλισης για τους Αμερικανούς που εντάχθηκαν στο Obamacare –και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των εγγραφών– περιορίζεται στα 84 δολάρια τον μήνα. Αναμφίβολα υπάρχουν και οι χαμένοι του Obamacare. Οι υγιείς, νέοι και αρκετά εύποροι που δεν πληρούν τα κριτήρια επιδότησης, πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα. Και οι αρκετά πλούσιοι που πληρώνουν υψηλότερους φόρους και χρηματοδοτούν ουσιαστικά αυτές τις επιδοτήσεις. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Obamacare, ωστόσο, ψάχνουν για τα πιο ασθενή, ηλικιωμένα και μεσοαστικά «θύματα» του συστήματος, αλλά αποτυγχάνουν να τα εντοπίσουν. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commonwealth, οι περισσότεροι νέοι ασφαλισμένοι στο Obamacare, συμπεριλαμβανομένου του 74% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, είναι ικανοποιημένοι από την κάλυψή τους. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις εξελίσσονται ομαλά τότε γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ανάλογες.

H άποψη πολλών οι οποίοι ήταν ήδη ασφαλισμένοι επηρεάζεται από τα αρνητικά δημοσιεύματα για το Obamacare. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδρυμα ερευνών Kaiser Family, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί διαμορφώνουν άποψη για το σύστημα από την εμπειρία μελών του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. Για τους λιγότερο τυχερούς αυτής της χώρας όμως, το νομοσχέδιο για την υγεία έχει ήδη κάνει μια τεράστια και θετική διαφορά στη ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή