Η υψηλή ανεργία «φρένο» στην ανάπτυξη εκτιμά η Τζ. Γέλεν

Η υψηλή ανεργία «φρένο» στην ανάπτυξη εκτιμά η Τζ. Γέλεν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον μεγάλο αριθμό Αμερικανών που παραμένουν άνεργοι, αλλά και τη στασιμότητα των μισθών, επικαλέσθηκε χθες η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ως ενδείξεις πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παραμένει ατελής και επομένως δικαιολογεί τη διατήρηση μιας αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής για το εγγύς μέλλον.

Στην εξαμηνιαία ακρόασή της ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών της αμερικανικής Γερουσίας, η κ. Γέλεν τόνισε την ανάγκη να προηγηθεί επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για να επιβληθεί πιο περιοριστική πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού δεν αρκεί για να επισπευσθεί μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, που αναμένεται για τα μέσα του επόμενου έτους. Οπως τόνισε, οι οικονομολόγοι της Fed προβλέπουν πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί ανάμεσα στο 1,5% και το 1,75% για το σύνολο του έτους, απέχοντας και πάλι από τον στόχο του 2%. Υπογράμμισε, επίσης, ότι παραμένει αναιμική η αγορά στέγης στις ΗΠΑ ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Προκειμένου, άλλωστε, να καταστήσει σαφές πόσο ισχυρές τονωτικές ενέσεις χρειάστηκε να χορηγήσει στην οικονομία η Fed, πρόσθεσε πως το χαρτοφυλάκιο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ θα έχει συνολική αξία 4,5 τρισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, οπότε και προγραμματίζει να δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Εχουν προηγηθεί δύο χρόνια συστηματικής χορήγησης ρευστότητας στην αγορά. Εξέθεσε, μάλιστα, μια επισκόπηση της αμερικανικής οικονομίας την οποία παρουσίασε σε μεταβατική φάση μετά την ύφεση της περιόδου 2007-2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή