Η άνοιξη των σαμουράι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική αγορά των ομολόγων σαμουράι παρουσιάζει άνοδο και οδεύει προς ένα έτος ρεκόρ, καθώς όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες σπεύδουν να εκδώσουν χρέος σε γεν χάρη στο χαμηλό κόστος της έκδοσης και στο κυνήγι των αποδόσεων στο οποίο έχουν αποδυθεί οι Ιάπωνες επενδυτές.

Πού αποδίδεται όμως η «άνοιξη» της αγοράς των ομολόγων σαμουράι; Η λογική δεν δικαιολογεί αυτήν τη στιγμή τη δημοτικότητα των συγκεκριμένων ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις τους είναι χαμηλότερες από εκείνες της εποχής της μεγάλης ακμής τους, τότε δηλαδή που δεν είχε «στεγνώσει» η αγορά εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Δεδομένου, όμως, ότι άλλα είδη ομολόγων και επενδυτικών εργαλείων της Ιαπωνίας έχουν ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις, αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για ομόλογα σαμουράι, ενώ την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά συμφέρουσα η έκδοσή τους για τις ξένες εταιρείες. Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εκδόσεις αυτών των ομολόγων έφθασαν στα 1,5299 τρισ. γεν, ποσό αντίστοιχο των 15,08 δισ. δολαρίων.

Πλέον, η αξία των εκδόσεων ομολόγων σαμουράι έχει διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο η συνολική αξία των τίτλων που έχουν εκδοθεί πλησιάζει αυτή ολόκληρου του 2013 που είχε διαμορφωθεί στα 1,636 τρισ. γεν. Φέτος αναμένεται ότι οι εκδόσεις θα υπερβούν το ρεκόρ των 2,307 τρισ. γεν που είχαν φτάσει το 2008.

Σύμφωνα, πάντα, με την Thomson Reuters, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από ιαπωνικές εταιρείες μειώθηκαν σε περίπου 4,33 τρισ. γεν από τα 5,27 τρισ. γεν στα οποία είχαν φτάσει το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας απορροφούσε τη ρευστότητα από την αγορά κρατικών ομολόγων με το εκτεταμένο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει. Ετσι, το αποτέλεσμα είναι να περιορίζει τις επιλογές των επενδυτών σε εγχώρια ομόλογα. Το πρόγραμμα εκτεταμένων αγορών της Τράπεζας της Ιαπωνίας έχει θέσει στενά όρια στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας, ενώ το διεθνές περιβάλλον στο οποίο επικρατούν τα χαμηλά επιτόκια εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις. Την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιαπωνίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών στο 0,530%.

«Οι Ιάπωνες επενδυτές έχουν χρήματα, αλλά δεν υπάρχουν πολλές εκδώσεις εταιρικών ομολόγων εδώ, γι’ αυτό και αναγκάζονται να στρέφονται στην αγορά των ομολόγων σαμουράι», σχολιάζει ο Κενίτσι Κάντα, επικεφαλής της μονάδας μελέτης χρέους στην Daiwa Securities στο Τόκιο. Τον Ιουνιο η τράπεζα Barclays εξέδωσε ομόλογα σαμουράι αξίας 125 δισ. γεν, τον Μάιο η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault πούλησε ομόλογα σαμουράι αξίας 150 δισ. γεν και η Morgan Stanley επίσης πούλησε ομόλογα σαμουράι αξίας 150 δισ. γεν, που ήταν και η πρώτη πώλησή της μετά την κρίση του 2008. Επίσης, τον Μάιο η ολλανδική Rabobank και η σουηδική Nordea εξέδωσαν η καθεμία ομόλογα σε γεν αξίας 100 δισ. γεν.

Οπως τονίζει ο Τακαόμι Ταχάρα, στέλεχος της Nomura Securities στο Τόκιο, «οι περισσότεροι οργανισμοί που εκδίδουν χρέος αναζητούν εναλλακτικές αγορές, όπως τα ομόλογα σαμουράι καθώς, η αγορά αυτή είναι πολύ πιο προσοδοφόρα από παλιά».

Οι εκτός Ιαπωνίας οργανισμοί έκδοσης ομολόγων δεν καταφέρνουν πάντα να επωφεληθούν από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της Ιαπωνίας. Οι περισσότεροι δεν χρειάζονται γεν και, κατά συνέπεια, πρέπει να μετατρέπουν  τα  κεφάλαια  που  αντλούν  σε άλλα νομίσματα. Ετσι, μειώνονται  τα οφέλη από τις διαφορές στα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή