Η αστάθεια στην αγορά ενέργειας περιορίζει την ευφορία των επενδυτών

Η αστάθεια στην αγορά ενέργειας περιορίζει την ευφορία των επενδυτών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς προχωράμε στο γ΄ τρίμηνο, και παρά τον ευρύτερο εφησυχασμό, οι επενδυτές εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με αποθαρρυντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που απαιτούν διόρθωση. Την ίδια στιγμή, η αστάθεια στην αγορά ενέργειας επισκιάζει τις χρηματαγορές, καθώς η σύγκρουση στο Ιράκ κλιμακώνεται, αναφέρει η Saxo Bank, σε έκθεσή της με τις οικονομικές προβλέψεις της για το γ΄ τρίμηνο του 2014.

Η Saxo Bank προβλέπει ένα σχετικά θετικό γ΄ τρίμηνο, παραμένοντας αισιόδοξη πως οι ΗΠΑ θα επανέλθουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, παρά το δύσκολο α΄ τρίμηνο (-2,8%) που προκάλεσαν, κατά κύριο λόγο, οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Εκτιμά, επίσης, ότι οι μετοχές θα προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα, ενώ προβλέπει ότι τυχόν περαιτέρω αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου θα είναι μάλλον περιορισμένη. Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί, όσο ολοκληρώνεται ο τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ξεφεύγοντας από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τέλος, η Τράπεζα θεωρεί ότι οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά εντός συγκεκριμένου εύρους.

Μετοχές

Η διατήρηση μετοχών παραμένει υψηλής σημασίας για ουσιαστική αύξηση κεφαλαίου. Η σχετική ανατιμολόγηση μεταξύ μετοχών και ομολόγων συνεχίστηκε το 2014, καθώς η συνολική απόδοση στις μετοχές ως προς τα ομόλογα παραμένει κάτω από το όριο του ασφαλίστρου κινδύνου για τις μετοχές από το 1995.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο λόγω της αποσταθεροποίησης στο Ιράκ, ωστόσο αυτό το άλμα εκπεφρασμένο σε ποσοστό εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρό. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αύξησης των τιμών πετρελαίου, τα νομίσματα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις προέρχονται από χώρες οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ενέργειας και έχουν την υψηλότερη ένταση ενέργειας ανά μονάδα του ΑΕΠ. Η Ινδία, η Νότιος Κορέα και η Νότιος Αφρική μοιάζει να κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την ένταση της ενέργειας στο ΑΕΠ, ενώ τα νομίσματα της Τουρκίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αποτελούν νομίσματα αναδυόμενων αγορών που βασίζονται υπερβολικά σε εισαγωγές για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της κατανάλωσής τους σε ενέργεια.

Η Saxo Bank για το γ΄ τρίμηνο προτείνει την πώληση της ισοτιμίας ευρώ/γιεν, την πώληση δολαρίων Αυστραλίας έναντι δολαρίων ΗΠΑ και Καναδά, την αγορά νορβηγικής κορόνας στην πτώση, και την αγορά του μεξικανικού νομίσματος.

Εμπορεύματα

Παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση των εμπορευμάτων, η σύγκρουση στο Ιράκ απειλεί σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Εάν η προέλαση των σουνιτών μαχητών δεν ανακοπεί, η υψηλή τιμή πετρελαίου είναι αναπόφευκτη προχωρώντας προς το 2015.

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, η αγορά ενέργειας έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η παγκόσμια προσφορά αργού πετρελαίου να ξεπεράσει τη ζήτηση. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στην αύξηση της παραγωγής από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ. Ετσι, η μέση τιμή του αργού πετρελαίου Brent ενδέχεται να κυμανθεί χαμηλότερα, προς τα 105 δολ./βαρέλι. Αν και το 2013 ο χρυσός κατέγραψε ετήσιες ζημίες για πρώτη φορά σε 13 χρόνια, η Saxo Bank είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τις προοπτικές του συγκεκριμένου μετάλλου αργότερα μέσα στο 2014, μετά τη μέση τιμή των 1.225 δολ/ουγγιά που σημείωσε το α΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή