Άποψη: Η εικόνα της νέας Κομισιόν

Άποψη: Η εικόνα της νέας Κομισιόν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​H Κομισιόν κάποτε κεντούσε! Επί εποχής Ντελόρ, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακηρυχθεί εκ των πραγμάτων στο κορυφαίο κοινοτικό όργανο, με δεδομένο ότι αναλάμβανε πρωτοβουλίες μείζονος σημασίας για την ενοποίηση και εξέφραζε το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες όμως ο ρόλος της Κομισιόν υποβαθμίστηκε, ειδικά τα χρόνια της προεδρίας Μπαρόζο. Μεταμορφώθηκε σε ένα άνευρο και σχεδόν απολίτικο όργανο, περισσότερο τεχνοκρατικό και γραφειοκρατικό, έγινε ουρά των εξελίξεων που προδιέγραφαν –με μεγάλες καθυστερήσεις– οι διακυβερνητικές διασκέψεις κορυφής. Αυτή η κατάσταση, ωστόσο, επιβάλλεται τώρα να αλλάξει, εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ένωση της Ευρώπης. Η νέα Κομισιόν, που χτίζεται από πλευράς δομής, προσώπων και στελεχών τούτες τις εβδομάδες, δημιουργεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία.

Η νέα Κομισιόν επιβάλλεται πλέον να παίξει –ξανά– πρωταγωνιστικό ρόλο, έναν πολύ πιο βαθιά πολιτικό ρόλο. Πολύ πιο σημαντικό για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την ύφεση, πολύ πιο καθοριστικό ρόλο για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Η κοινώς αποδεκτή προσωπικότητα του νέου προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αποτελεί ένα καλό πρώτο στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα κοινοτικά και πολιτικά πράγματα, πιστεύει στο όραμα μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, επικοινωνεί καλά και με τα κράτη-μέλη του Βορρά και του Νότου, μιλάει εύκολα με όλες τις παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι, για πρώτη φορά, εκλεγμένος στη θέση αυτή από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν είναι διορισμένος όπως όλοι οι προηγούμενοι. Αρα, ο ίδιος διαθέτει μία κατ’ αρχήν δημοκρατική νομιμοποίηση, μπορεί να πρωτοπορεί στην πολιτική ατζέντα και να στέκεται αλλιώς απέναντι στους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ρόλος της Κομισιόν, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει και πάλι κατ’ εξοχήν πολιτικός. Αλλοτε όργανο της σύγκλισης, σήμερα όργανο αποφασιστικό της ενοποίησης και της διαμόρφωσης νέων υπερεθνικών δομών στην Ευρωζώνη. Ενθαρρυντική προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και της αποδοτικότητας της Κομισιόν, πρέπει να θεωρήσουμε και την πρόθεση του κ. Γιουνκέρ να λειτουργήσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πέντε ή έξι υπερ-επιτρόπους –στο σύνολο των 28– επικεφαλής διαφόρων θεματικών πολιτικών κύκλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή