Ανοίγει σε ξένους η κεφαλαιαγορά της Σ. Αραβίας

Ανοίγει σε ξένους η κεφαλαιαγορά της Σ. Αραβίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές του επόμενου έτους, η Σαουδική Αραβία πρόκειται να ανοίξει τη χρηματιστηριακή αγορά της σε ξένους επενδυτές, μια κίνηση που αποβλέπει στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι μια από τις λιγοστές αγορές με υψηλή κεφαλαιοποίηση που επιτρέπουν περιορισμένη πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια. Απώτερος στόχος της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής, είναι να ενισχυθούν τομείς και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας πέρα από ό,τι έχει να κάνει με το πετρέλαιο. Το άνοιγμα του Tadawul, όπως ονομάζεται το χρηματιστήριο, θα συμβάλει στην άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων ώστε να δρομολογηθούν έργα υποδομής.

Αναλυτές και επενδυτές επιδοκιμάζουν τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας, καθώς το Tadawul απαρτίζεται από διάφορους κλάδους όπως τα πετροχημικά, τις τράπεζες, το λιανικό εμπόριο και τα ακίνητα. Αναμένεται δε πως τα κέρδη του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου θα ξεπεράσουν κατά πολύ την άνοδο της τάξεως του 15% που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους. «Δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το άνοιγμα αυτό θα την τοποθετήσει στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών και θα της προσδώσει μεγάλη αξία στην ευρύτερη περιοχή», παρατηρεί ο Μπάσελ Κάτουν, επικεφαλής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Franklin Templeton Investments, μια από τις πιο γνωστές επενδυτικές εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση των γειτονικών χρηματιστηρίων του Ντουμπάι και του Αμπου Ντάμπι υπολογίζεται στα 235 δισ. δολάρια και του Κατάρ στα 196 δισ. δολάρια, όταν της Σ. Αραβίας φθάνει τα 530 δισ. δολ.

Η αρμόδια αρχή εποπτείας των αγορών στη Σαουδική Αραβία εξετάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί για τους ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν στις εισηγμένες εταιρείες. Το 2008, η Σαουδική Αραβία επέτρεψε την έμμεση πρόσβαση των ξένων στις αγορές της, μέσω των swaps που είναι συμβάσεις ανταλλαγής μεταξύ δύο πλευρών σε συγκεκριμένες τιμές, οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες σε ανοικτές αγορές. Μέχρι σήμερα δίσταζε να δώσει το πράσινο φως για άμεση πρόσβαση στις αγορές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή