Ακριβά στοιχίζει στη Ρωσία η ουκρανική κρίση

Ακριβά στοιχίζει στη Ρωσία η ουκρανική κρίση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην Ουκρανία έχει ήδη στοιχίσει ακριβά στη Ρωσία και το κόστος αναμένεται ν’ αυξηθεί και άλλο μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους, καθώς το χρηματιστήριο της Μόσχας χάνει κεφαλαιοποίηση και αυξάνεται το κόστος δανεισμού για το ρωσικό κράτος και τις εταιρείες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg. Την ίδια στιγμή, τρόμος αρχίζει να καταλαμβάνει τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους, που έχουν χάσει 13 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και ανησυχούν ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα πλήξει ακόμη περισσότερο τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Κόστος δανεισμού

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έχει οδηγήσει το κόστος για την προστασία των ρωσικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας (CDS) στις 207 μονάδες βάσης (2,07%), καθιστώντας τα τα ακριβότερα μεταξύ των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο χρηματιστήριο της Μόσχας, όπου ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 4,2% από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να προωθούνται στην Κριμαία, ενώ η κεφαλαιοποίησή του έχει μειωθεί κατά 20,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών αναπτυσσόμενων οικονομιών έχει ενισχυθεί κατά 11% και ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο 6,1%. Παράλληλα, τα χρηματιστήρια από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία σημειώνουν νέα υψηλά ρεκόρ. Η πτώση του χρηματιστηρίου έχει αρνητικές συνέπειες και για τη ρωσική οικονομία, η οποία κατέγραψε ύφεση 0,5% το α΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το β΄ τρίμηνο του 2014 η ρωσική οικονομία παρέμεινε στάσιμη.

Η αγορά στέλνει το σήμα ότι «η Ρωσία δεν θα πρέπει να γίνει παρίας και ν’ αποφύγει τον αποκλεισμό από τις παγκόσμιες αγορές», λέει στο Bloomberg ο κ. Αλεξέι Μπέλκιν, επικεφαλής επενδύσεων στην Kapital Asset Management με έδρα τη Μόσχα. Ο κ. Πούτιν «πιστεύει πως ό,τι κάνει είναι δικαιολογημένο και καταλαβαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει ενωμένη αντίδραση στο θέμα της Ουκρανίας. Ωστόσο, το κόστος αυξάνεται κάθε μήνα που περνάει», συμπληρώνει. Εν τω μεταξύ, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέτασαν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές αν η Μόσχα δεν διασφαλίσει την πρόσβαση των διεθνών ερευνητών στον τόπο της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους. Τα οικονομικά προβλήματα για τη Ρωσία περιλαμβάνουν ακόμη την πτώση της έκδοσης εταιρικών ομολόγων στο εξωτερικό κατά 67% σε μια εποχή όπου τα χαμηλά επιτόκια έχουν πυροδοτήσει έκρηξη έκδοσης εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως. Στις αγορές συναλλάγματος οι επενδυτές ποντάρουν σε εξασθένηση του ρουβλιού σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι για οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναπτυσσόμενης οικονομίας μετά της Αργεντινής.

Οικονομική ελίτ

Αντιμετωπίζοντας αυτή την κατάσταση, οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να τρομοκρατούνται για το ποια μπορεί να είναι η συνέχεια εάν υπάρξει κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Η οικονομική ελίτ έχει τρομοκρατηθεί», λέει στο Bloomberg ο κ. Ιγκόρ Μπουνίν, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Τεχνολογίας στη Μόσχα. Κανείς δεν τολμάει να το πει δημοσίως εξαιτίας του φόβου των αντιποίνων, προσθέτει ο κ. Μπούνιν. «Με το πρώτο σημάδι εξέγερσης θα τους κόψουν τα γόνατα». Ο κ. Μιχαήλ Κασιάνοφ, πρωθυπουργός της Ρωσίας κατά την περίοδο 2000-2004, είπε χθες στο Bloomberg ότι ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων κατά ολόκληρων τομέων της ρωσικής οικονομίας είναι πλέον πραγματικός. «Αν υπάρξουν κυρώσεις κατά ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα, η οικονομία θα καταρρεύσει εντός έξι μηνών», εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή