ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλγαρία: Αναστολή όλων των έργων του South Stream

Βουλγαρία: Αναστολή όλων των έργων του South Stream

Ανακοίνωση για την αναστολή όλων των εργασιών, που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στη Βουλγαρία, μέχρι να κριθεί ότι το έργο συμβαδίζει με τη νομοθεσία της ΕΕ, εκδόθηκε από τη γραμματεία Τύπου του Βούλγαρου προέδρου, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Την προεδρική ανακοίνωση πυροδότησαν δημοσιεύματα ότι η βουλγαρική κρατική ενεργειακή εταιρεία Bulgarian Energy Holding ετοιμάζεται να υπογράψει συμβόλαιο με τη ρωσική Gazprom για τη λήψη ενός δανείου, για τη χρηματοδότηση της βουλγαρικής συμμετοχής στο έργο του South Stream.

Στην ανακοίνωση ο κ. Πλέβνελιεφ εξέφρασε την έκπληξη και την αγανάκτησή του για τη συνέχιση από την κυβέρνηση των δραστηριοτήτων γύρω από το έργο, παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε δημόσια στις 8 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, για την προσωρινή αναστολή όλων των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του έργου.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος υπενθύμισε ότι στις 2 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βουλγαρίας για τις παραβιάσεις των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού.

“Η μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων κατά της Βουλγαρίας, οι οποίες θα επιβαρύνουν κάθε Βούλγαρο πολίτη”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τέλος, ο κ. Πλέβνελιεφ επανέλαβε τη θέση του υπέρ της υλοποίησης του έργου South Stream, αλλά μόνο εφόσον τηρείται αυστηρά το κοινοτικό δίκαιο.