Αποδόσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Τρίτη εβδομάδα υποχώρησης μέσα στον μήνα καταγράφουν οι τιμές του αργού Νέας Υόρκης. Η είδηση ότι αυξάνονται τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ καταδεικνύει μειωμένη ζήτηση στην πλέον ενεργοβόρα οικονομία του κόσμου, επισκιάζοντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας. Η τιμή του αργού διαμορφωνόταν χθες στα 102,01 δολάρια το βαρέλι, αλλά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ παραγόντων της αγοράς, αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας μειωμένης προσφοράς στην Οκλαχόμα. Το Brent σημείωνε οριακή άνοδο στα 107,10 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Διάχυτη είναι η ανησυχία ότι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πλήξουν την προσφορά ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.

Στα χαμηλά πέντε εβδομάδων ο χρυσός

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων υποχώρησε η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας ένα δεκαπενθήμερο με απώλειες και υποχωρώντας κάτω από τα 1.300 δολάρια την ουγγιά. Το ευρύτερο κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε από τη δημοσιοποίηση θετικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία αλλά και την ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου, παγκοσμίως. Κατά συνέπεια, οι επενδυτές δεν χρειάστηκε να στραφούν στο καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου, δεδομένου ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ συνεχίζει να ενισχύεται, προμηνύοντας μια αύξηση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιουλίου σημειώθηκε απρόσμενη υποχώρηση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας κατά 19.000 στις 284.000. Προς τα τέλη της εβδομάδας, η τιμή του χρυσού κυμαίνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.300 δολαρίων την ουγγιά, φτάνοντας στα 1.292,54 δολάρια την Παρασκευή, αφού την Πέμπτη είχε υποχωρήσει μέχρι τα 1.287,80 δολάρια. Στο διάστημα του περυσινού έτους, η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει πτώση 28%, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, μια προοπτική που ενισχύεται όσο αυξάνεται η απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ομαλή εικόνα παρουσίασε η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε. Τη Πέμπτη σημειώθηκε βελτίωση στις τιμές των ομολόγων και υποχώρηση των αποδόσεων. Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές και συνολικά πραγματοποιήθηκε τζίρος ύψους 254 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές παρέμειναν διστακτικοί για περισσότερες τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 69,20 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 80,40 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 6,07%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 494 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 105,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή