Θετικά εταιρικά αποτελέσματα και ισχυρά στοιχεία από Κίνα – ΗΠΑ ευνόησαν το κλίμα στις αγορές

Θετικά εταιρικά αποτελέσματα και ισχυρά στοιχεία από Κίνα – ΗΠΑ ευνόησαν το κλίμα στις αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τους παρατεταμένους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, η πλειονότητα των επενδυτών εστίασε την προσοχή της σε μια σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την καταγραφή κερδών σε εβδομαδιαία βάση από τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, περίπου το 41% των εταιρειών του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 είχαν δημοσιεύσει επίσημα αποτελέσματα μέχρι την Πέμπτη 24 Ιουλίου, εκ των οποίων το 68% επιφύλαξε θετικές εκπλήξεις για τις αγορές.

Παράλληλα, τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών για τη διατηρησιμότητα του ρυθμού ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών περίπου ενισχύοντας την άποψη ότι η αγορά εργασίας παραμένει σε πορεία σταθερής βελτίωσης. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας είχε υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 6,1%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ οι θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα έχουν καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη των 200.000 μηνιαίως για πέντε συνεχείς μήνες, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από τα τέλη του 1990.

Παράλληλα, μετά την υιοθέτηση μίας σειράς πρωτοβουλιών από τις αρχές της χώρας προκειμένου να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ της Κίνας παρέμεινε σε πορεία βελτίωσης τον Ιούλιο και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, με τον υποδείκτη για τις παραγγελίες εξωτερικού να ανέρχεται σε υψηλό τριών ετών.

Τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τροφοδότησαν εκ νέου την άποψη ότι η Fed ενδεχομένως προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα σε σχέση με τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς. Ενα τέτοιου είδους ενδεχόμενο, τη στιγμή που η αγορά θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της τους επόμενους μήνες, αν θεωρηθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτέλεσε έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα για την περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η αντίστοιχη ισοτιμία βρέθηκε την Παρασκευή σε νέο χαμηλό για τους τελευταίους οκτώ μήνες 1.3425, καταγράφοντας συνολικές απώλειες περίπου 0,6% την εβδομάδα που διανύσαμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή