Tο βρετανικό ΑΕΠ βρέθηκε σε προ κρίσης επίπεδα

Tο βρετανικό ΑΕΠ βρέθηκε σε προ κρίσης επίπεδα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική οικονομία επανήλθε στη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2014 στα προ κρίσης επίπεδα, καλύπτοντας πλήρως το έδαφος που έχασε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από κάθε άλλη οικονομία του G7. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS) το βρετανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,8% στη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2014 και πλέον βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που είχε φτάσει το α΄ τρίμηνο του 2008, προτού αρχίσει η ύφεση. Σε ετήσια βάση το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 3,1% στη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Πρόκειται για την πρώτη ενίσχυση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το δ΄ τρίμηνο του 2007 και πλέον το βρετανικό ΑΕΠ είναι κατά 0,2% υψηλότερο από το προ κρίσης ΑΕΠ.

Την Πέμπτη, το ΔΝΤ αναθεώρησε θετικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2014, εκτιμώντας ότι θα είναι της τάξεως του 3,2%, σχεδόν διπλάσια από την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Τα θετικά στοιχεία θα μπορούσαν να αποδειχτούν πολύτιμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2015. Η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου βασίστηκε κυρίως στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1%, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το γ΄ τρίμηνο του 2012.

Αν και ο τομέας των υπηρεσιών βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο υψηλότερο κατά 2,9% σε σχέση με το προ κρίσης επίπεδο, άλλοι τομείς της βρετανικής οικονομίας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας διήρκεσε 65 τρίμηνα, δηλαδή ήταν η αργότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 100 χρόνια, βραδύτερη ακόμη και από την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από την κρίση του 1920 και του 1930.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μεταξύ των οικονομιών του G7 η βρετανική είναι η προτελευταία που ανέκτησε τα προ κρίσης επίπεδα ΑΕΠ με τελευταία την Ιταλία, το ΑΕΠ της οποίας είναι σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Υστερα από σωρευτική ύφεση της τάξεως του 7,2% του ΑΕΠ στη διάρκεια του 2008-2009 η βρετανική οικονομία δυσκολεύτηκε να πετύχει σταθερή ανάπτυξη μέχρι και πέρυσι. Οι πραγματικοί μισθοί εξακολουθούν να μειώνονται, στοιχείο που δείχνει ότι και η βρετανική ανάκαμψη έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή