Με μέτρο τα στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία

Με μέτρο τα στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κλαούντια Κιουκελχάιμ, υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης, είναι τυπικό δείγμα Γερμανίδας σε ό,τι αφορά το στεγαστικό της δάνειο. Εχοντας καλή δουλειά, μηδενικά χρέη και έναν παχυλό τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορούσε να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο σπίτι. Ωστόσο, μαζί με τον σύζυγό της που είναι μηχανολόγος προτίμησαν ένα στεγαστικό δάνειο με προβλέψιμες δόσεις που θα μπορούσαν να αποπληρώσουν σύντομα. «Θέλουμε να έχουμε ξοφλήσει προτού συνταξιοδοτηθούμε» δηλώνει η ίδια, που κατέβαλε άμεσα το 24% του ποσού και επέλεξε υψηλότερο επιτόκιο για να αποπληρώσει σε 20 χρόνια. Οπως διευκρινίζει, «φοβηθήκαμε πως τα επιτόκια θα ήσαν υπερβολικά υψηλά για μας αν τα καθορίζαμε μόνον για τα πρώτα 10 χρόνια».

Οι Γερμανοί παίρνουν μικρότερα στεγαστικά δάνεια και τα αποπληρώνουν ταχύτερα. Ενας συνετός δανειολήπτης αντιλαμβάνεται πως δεν θα διαρκέσουν για πάντα τα χαμηλά επιτόκια και η αύξηση των τιμών των κατοικιών. Η εντεινόμενη επιφυλακτικότητά τους ενδέχεται να ανακόψει την ανοδική πορεία του δανεισμού που έχει οδηγήσει τον όγκο των στεγαστικών δανείων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών όταν ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Δανία και η Ελβετία, λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τις φούσκες στην αγορά κατοικίας. Ελλείψει πιστωτικής επέκτασης, το ιδιωτικό χρέος διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το χρέος των γερμανικών νοικοκυριών ανέρχεται σήμερα στο 93% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος όταν τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 325% στη Δανία, 150% στη Βρετανία και 151% στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε πως ίσως διαφαίνονται ήδη οι πρώτες ενδείξεις φούσκας στην αγορά κατοικίας. Οι τιμές στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο, έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% την τελευταία πενταετία και στο σύνολο της Γερμανίας αυξάνονται κατά μέσον όρον 5,7% ετησίως από το 2009 ώς σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή