Καθίζηση στη γαλλική αγορά ακινήτων

Καθίζηση στη γαλλική αγορά ακινήτων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα νομοθεσία για τη γαλλική αγορά ακινήτων έχει οδηγήσει σε ολοκληρωτική καθίζηση τη δραστηριότητα στον κλάδο, απειλώντας την αναιμική ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και την επίτευξη κρίσιμων στόχων της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας 15ετίας και πλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο. Η ανέγερση νέων κατοικιών μειώθηκε κατά 19% και οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν κατά 13%, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο της Γαλλίας. Συν τοις άλλοις, οι πωλήσεις των νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν κατά 5% το πρώτο τρίμηνο από πέρυσι, ενώ είναι και κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από το 2007, σύμφωνα με την Credit Agricole. O Ντομινίκ Μπαρμπέ, οικονομολόγος της BNP Paribas, θεωρεί πως η καθίζηση αυτή έχει προκληθεί από τη νέα νομοθεσία για τα ακίνητα. Στο διάστημα του τρέχοντος έτους ψηφίστηκε η επιβολή πλαφόν στα ενοίκια των πλουσιότερων συνοικιών της Γαλλίας, ένας νόμος που αποσκοπεί στο να καταστήσει οικονομικά πιο προσιτή τη στέγαση για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Πέρασε, επίσης, νόμος για την προστασία των αγοραστών, απαιτώντας πολύ περισσότερα έγγραφα για την υπογραφή ενός συμβολαίου.

Κατά συνέπεια μειώθηκαν οι πωλήσεις στην αγορά κατοικιών και έγινε πιο χρονοβόρα η ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Κατά τον κ. Μπαρμπέ, η πτώση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο αναχαίτισε τον ρυθμό αύξησης του γαλλικού ΑΕΠ κατά ένα τρίτο μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Η υποχώρηση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, που επιδεινώνεται από την εκτίναξη των τιμών ακινήτων στο Παρίσι και τη μεγάλη άνοδο στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, επηρεάζει τις εταιρείες προμήθειας οικοδομικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού όπως οι Saint-Gobain, Lafarge, Vicat, Schneider Electric και Legrand. Ετσι δυσχεραίνεται, επίσης, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2014, ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης Ολάντ. To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πάντως, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, στο 0,7% από το 1%. Από την άλλη πλευρά, διαβλέπει πως το ΑΕΠ στη Γερμανία, δηλαδή την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή