Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 5ετιίας ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – στο 0,4%

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 5ετιίας ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – στο 0,4%

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, αναδεικνύοντας περαιτέρω τους κινδύνους αποπληθωρισμού που έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% από 0,5% τον Ιούνιο.

Η προηγούμενη χαμηλότερη επίδοση του πληθωρισμού (0,1%) είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2009. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός –που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ– παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1% έναντι αύξησης 0,1% τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών ήταν αυξημένες 1,3% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια και ανακοίνωσε ένα μπαράζ άλλων μέτρων τον Ιούνιο για να διοχετευθεί χρήμα στην υποτονική οικονομία της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να δράσει και πάλι, εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες επιδεινωθούν σε σχέση με τη σημερινή προοπτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη και οι αναλυτές αναμένουν ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλες αλλαγές της πολιτικής της, καθώς υπάρχουν μηνύματα από μέλη του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποτιμηθεί η επίπτωση των τελευταίων μέτρων της στην πραγματική οικονομία.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε στο 0,8% τον Ιούλιο από 1% τον προηγούμενο μήνα, λίγες ημέρες μετά τον τονισμό από την κεντρική τράπεζα της (Μπούντεσμπανκ) της ανάγκης να αυξηθούν οι μισθοί στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή